Тонино Пицула: ЕС трябва да спре с фаворизирането на Вучич

Докладчикът на Европейския парламент за Черна гора Тонино Пицула заяви, че резолюцията на Европейския парламент, в която се иска налагане на санкции срещу Сърбия, в случай че се докаже връзката на Белград с терористичната атака в Банска на 24 септември, е повратна точка по отношение на отношенията на ЕС със Сърбия.


„Резолюцията, която Европейският парламент одобри миналата седмица с голямо мнозинство, е по някакъв начин повратна точка по отношение на отношенията със Сърбия, тоест по отношение на диалога, улесняван и подкрепян от Европейския съюз, защото терористичното нахлуване на паравоенни групи в Северно Косово, по някакъв начин показа, че диалогът има много ограничен обхват“, каза Пицула, цитиран от черногорското издание „Победа“.

Според него режимът на Александър Вучич в Сърбия „по никакъв начин няма да се откаже от контрола си над всички тези територии, граничещи със Сърбия, където живее сръбско население“.

Евродепутатът подчерта, че сръбският президент ще се опита да използва резолюцията, одобрена от ЕП, за свои политически интереси.

„Чрез тази резолюция ние много ясно изпратихме послание не само към властите в Белград, но и към институциите в Брюксел най-накрая да спрат с политиката на фаворизиране на Александър Вучич“, добави той.

Освен това Пицула говори и за политическата ситуация в Черна гора, както и за ролята на Сръбската православна църква в страната при формирането на новото правителство, като каза, че Църквата "е надправителствена политическа организация".

„Тя открито се меси във вътрешните работи на Черна гора, по всякакъв начин се опитва да заличи черногорската идентичност“, подчерта евродепутатът.

„Според мнението на Сръбската православна църква, черногорският е само подвариант, регионален вариант на основната, фундаментална сръбска идентичност на Черна гора и висшите членове на Сръбската православна църква не крият този факт“, подчерта Пицула. /БГНЕС