Томпсън-Хера приключи сезона с триумф на 100 м в Цюрих

Ямайската кралица в спринта Илейн Томпсън-Хера приключи подобаващо страхотния си сезон с успех на финалите в Диамантената лига в Цюрих само месец след края на Олимпийските игри в Токио.

Томпсън-Хера отново демонстрира класата си на 100 м.

Томпсън-Хера короняса „невероятния“ си сезон с победа на 100 м с рекорд на спирката от 10.65 сек, финиширайки пред световната шампионка Дина Ашър-Смит от Великобритания (10.87) на емблематичния стадион „Лецигрунд“. „Това беше един луд сезон, дълъг и изтощителен. Бях толкова постоянна, защото просто не спирах да вярвам в мен и не позволих да бъда негативна. Тази година беше дълъг сезон с върхове и спадове, но следващата година световният рекорд определено е моята основна цел“, каза втората най-бърза спринтьорка в историята. Ашър-Смит не успя да спечели и на 200 м, където победата бе за изгряващата звезда на Намибия Кристин Мбома с 21.78 сек.

Друга звезда от Токио – норвежецът Карстен Вархолм, бяга за първи път на 400 м с препятствия след сензационния си световен рекорд от 45.94 за златото в японската столица. Двукратният световен шампион изпита затруднения в първите осем препятствия, но в крайна сметка удържа победата с 47.35 сек пред бразилеца Алисон Дос Сантос, който се поздрави с бронза в Токио. „Просто искам да подновя отново тренировки – това обичам да правя, и това трябва да правя, но ще бъде и хубаво да си взема почивка“, сподели Вархолм.

Вархолм не разочарова във финала на 400 м с препятствия в Цюрих.

Венецуелката Юлимар Рохас стигна до успеха в тройния скок с 15.48 м, а при мъжете триумфът бе за олимпийският златен медалист от Токио Педро Пичардо от Португалия със 17.70 м. Рохас, която подобри световния рекорд в дисциплината на Олимпиадата, приключи сезона си с най-много 15-метрови скока в една кампания – 16, и сега държи шест от седемте най-добри скока в историята. Шведът Арманд Дуплантис очаква спечели в овчарския скок при мъжете с резултат 6.06 м. Той имаше три опита, за да подобри световния си рекорд от 6.18 м, но не успя да се справи с подобряване на височината.

Едно от очакваните с най-голям интерес състезания бе 1500 м за жени. Олимпийската шампионка от Кения Фейт Кипиегон удържа в брутален финален спринт съпротивата на Сифан Хасан, която грабна бронза в дисциплината заедно с две други златни отличия. Тимоти Черуйот осигури дубъла за Кения, след като удържа на свой ред Якоб Ингебритсен от Норвегия за време от 3:31.37, като двамата си размениха позициите от Токио.

В отсъствието на олимпийския шампион от Италия Ламонт Марсел Джейкъбс, Фред Керли стигна до успеха на 100 м с 9.87 сек пред канадеца Андре Де Грас в повторение на битката за второ и трето място в Токио. Де Грас, олимпийски шампион на 200 м, бе надигран тогава от Кени Беднарек (19.70). Шампионката от Токио Валъри Олман спечели във хвърлянето на диск, докато Майкъл Чери и Куанера Хейс грабнаха трофеите на 400 м. Девон Алън пък надигра олимпийския златен медалист Хансле Парчмънт от Ямайка на 110 м с препятствия за мъже.

Тяхната съотборничка Кейти Нажот обаче бе надвита от рускинята Анжелика Сидорова, сребърна медалистка от Токио, в овчарския скок, превръщайки се в едва четвъртата жена, която преминава 5-метровата граница за водещо време в света от 5.01 м. Други олимпийски шампиони без „махмурлук“ бяха шведът Даниел Стал във хвърлянето на диск за мъже, италианецът Джанмарко Тамбери във високия скок и кениецът Емануел Корир на 800 м.

Керли (д) надигра Де Грас (л) в отсъствието на олимпийския шампион Джейкъбс.

Но нито мароканецът Суфиан Ел Бакали, нито угандийката Перут Чемутай успяха да триумфира на 3000 м стийпълчейс, след като Кения стигна до впечатляващ дубъл чрез съответно Бенджамин Киген и Нора Джеруто. Кристин Хусонг и Йоханес Фетер донесоха двоен триумф за Германия във хвърлянето на копие. /БГНЕС