Томова прогресира с три места, Димитров остава 18-и при мъжете

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова се изкачи с три позиции в световната ранглиста при жените, стана ясно от актуализираната класация на УТА. Вики е вече 110-а с актив от 590 точки, на девет от намиращата се пред нея Ребека Марино от Канада. Китайката Джу Лин е на 100-то място при дамите с 649 пункта.

Изабелла Шиникова е 223-а в ранглистата, като прогресира с шест места спрямо миналата седмица. Елица Костова е 786-а, докато Цветана Пиронкова е на 1171-а позиция.

Виктория Томова.

В топ 10 при дамите има само една промяна. Двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем Гарбине Мугуруса е вече осма, измествайки от там финалистката на Аустрелиън Оупън Даниел Колинс. Двукратната носителка на трофея от Ролан Гарос Ига Швьонтек продължава да води безапелационно, следвана от Анет Контавейт, Мария Сакари, Паула Бадоса, Онс Жабер, Арина Сабаленка, Джесика Пегула и шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану.

При мъжете, първата ни ракета Григор Димитров остава в топ 20 на в световната ранглиста, стана ясно от обновената класация на АТП. Нашият тенисист е 18-и с 1740 точки и е на 315 зад американеца Райли Опелка. За Григор предстои участие на турнира във Вашингтон, който започва следващата седмица, а след това и на Мастърса в Монреал. Междувременно, Димитър Кузманов загуби 13 места и е 189-и с актив от 281 точки.

Григор Димитров.

В топ 10 има една промяна и тя е свързана с Карлос Алкарас. 19-годишният талантлив испанец загуби финала в Хамбург от Лоренцо Музети, но въпреки това се изкачи до петото място в ранглистата, превръщайки се в най-младия член на топ 5 на мъжкия тенис след сънародника си и рекордьор по титли от Големия шлем Рафаел Надал, който го стори през 2005, когато беше все още на 18.

Алкарас измести от петата позиция Каспер Рууд, въпреки че норвежецът защити титлата си в швейцараския град Гстад след успех над Матео Беретини в спора за трофея. Лидер в класацията продължава да бъде руснакът Даниил Медведев, следван от Александър Зверев, Надал, Стефанос Циципас, шампиона на Уимбълдън Новак Джокович, Андрей Рубльов, Феликс Оже-Алиасим и Яник Синер. /БГНЕС