Тома Биков: Искат да унищожат културата, бюджетът е орязан с 35 млн.

Бюджетът за култура е орязан с 35 млн. лева. Явно тези пари, които са много за културата и пренебрежимо малко за целия бюджет, чийто дефицит е 12 млрд. лева, са опит за съкращаване на разходите.


Това се казва в анализ на депутата от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Аз твърдя, че през последните две години има заговор срещу българската култура. Той цели първо да унищожи Министерството на културата, а след това и целия сектор. Нямам друго обяснение за отношението към тази сфера, която стои в основата на съвременната ни идентичност. Първо административният капацитет на министерството, който и без това не беше висок, се унищожаваше от двама некомпетентни министри в лицето на Велислав Минеков и Атанас Атанасов, подчерта Биков и добави: За 2022 година беше предложен по-висок бюджет за култура, но с уговорката, че увеличението отива за капиталови разходи. При нисък административен капацитет, още при това "увеличение" беше ясно, че то в края на годината ще бъде върнато обратно на финансовия министър. И се случи точно така.

Според него "сега финансовият министър явно е аргументирала това орязване от 10 процента с предишното неусвояване. Много е хитро това! Невероятна стратегия!. "Сега имаме адекватен министър в лицето на Найден Тодоров, но пък му орязваме парите. Аз знам как тези 35 милиона могат да бъдат усвоени от министерството. Предполагам, че го знаят и финансовият и културният министър. Отговорът е - като бъдат предвидени за увеличаване на административния капацитет и увеличаване на доходите на работещите в сектора", поше още Тома Биков.

"Знаете ли, че през последните 2 години, в които имаше галопираща инфлация, доходите в културния сектор не са увеличени с нито един лев? И естествено, тези които работят там си тръгват. А сега ще им орежем и 35 милиона. Те ще бъдат взети от сценичните изкуства, които не само, че няма да получат увеличение на стандартите, но и може би ще трябва да ги намалят. Това означава, че бюджетът за култура не само пада рязко като процент от БВП, но и пада номинално във времена на инфлация и увеличен БВП. Ако това предложение влезе в парламента, аз ще гласувам против него, но и ще дам всичко от себе си, да не бъде прието. Изобщо не ме интересува от къде финансовият министър ще намери тези 35 милиона, които трябва да върне на културата. Да ги вземе от всеки друг сектор, но не и от културата и образованието. Последното не е орязано номинално, но пада като процент от БВП. Самият факт на предложението за тези съкращения на разходите, е отчайващ. Наистина е отчайващ!", се казва още в позицията на Тома Биков. /БГНЕС