Токаев ще бъде преизбран за президент на Казахстан

Досегашният президент на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев ще остане на поста държавен глава на най-голямата държава в Централна Азия след изборите днес. Това сочи екзитпол, проведен за държавните медии.

Токаев получава 82,45% от подадените гласове, което му осигурява очакваната категорична победа.

В Казахстан се проведе предсрочен президентски вот, който се очакваше да затвърди властта на сегашния президент Касъм-Жомарт Токаев, месеци след като смъртоносни размирици предизвикаха историческа смяна на властта в централноазиатската страна.

През януари миналата година обширната бивша съветска република изпадна в хаос по време на протести срещу високите разходи за живот, при които загинаха 238 души. Оттогава положението в Казахстан се стабилизира, но напрежението продължава, както показа арестът в четвъртък на седем поддръжници на опозицията, обвинени в опит за преврат. В този контекст 12 млн. казахстанци бяха поканени да отидат до избирателните секции.

Победата на Токаев бе почти предрешена. Токаев показа безмилостната си страна по-рано тази година, като потуши протестите с насилие. Надявайки се да обърне нова страница, Токаев заяви, че на тези избори иска да получи "нов мандат на доверие от народа". Той обеща да създаде "нов Казахстан", но икономическите трудности остават, както и авторитарните подбуди. /БГНЕС, АФП