Тим Европа поведе с 3-1 на Тим Свят след първия ден на Лейвър Къп

След двугодишно чакане поради пандемията от коронавирус, Тим Европа потегли по добре познатия начин на Лейвър Къп в петък.

Андрей Рубльов, Каспер Рууд и Матео Беретини спечелиха мачовете си на сингъл, а европейците дръпнаха с 3-1 точки срещу Тим Свят след откриващия ден в четвъртото издание на отборната надпревара. Денис Шаповалов и Джон Иснър надвиха европейския тандем в лицето на Александър Зверев и Беретини, за да осигурят единствената точка за американците в първия ден.

Беретини спечели най-дългия мач в историята на Лейвър Къп.

Тим Европа гони четвърти последователен успех след предишните си успехи в Женева (2019), Чикаго (2018) и Прага (2017). „Не можеш да искаш по-добър старт в Лейвър Къп. Но има още много време до края“, сподели капитанът на европейците Бьорн Борг. Лейвър Къп изправя един срещу друг шест топ тенисисти от Европа срещу останалата част от света. Събитието се провежда в рамките на три дни. Всеки ден се играят по четири мача – три на сингъл и един на двойки, като първият стигнал до 13 точки е обявен за победител.

Норвежецът Рууд надигра Райли Опелка от САЩ в откриващия двубой от първата сесия в последователни сетове. Италианецът Беретини спечели след това трисетов трилър с представителя на Канада Феликс Оже-Алиасим, а срещата бе най-дългата в историята на отборния турнир. 25-годишният Беретини стигна до четвъртфиналите или отвъд в последните три турнира от Големия шлем, включително поход до първия си финал в Шлема на Уимбълдън. Преди две седмици в Ню Йорк, Оже-Алиасим стана първият канадец, който се класира за полуфиналите на Ю Ес Оупън в историята на надпреварата.

Руснакът Андрей Рубльов надви Диего Шварцман от Аржентина, за да осигури комфортен аванс от 3-0 за Европа преди срещата на двойки вечерта. /БГНЕС