Тиам подобри световния рекорд в петобоя в най-силното състезание в историята

Белгийката Нафисату Тиам спечели титлата в петобоя на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул в най-силното състезание в историята на дисциплината. Двукратната олимпийска шампионка подобри световния рекорд в дисциплината с 5055 точки, а на второ място се нареди полякинята Адриана Сулек, чийто резултат също щеше да бъде нов световен рекорд - 5014.

Тиам подобри личния си резултат в тласкането на гюле

Тиам изравни най-доброто си постижение на 60 метра с препятствия - 8.21 секунди, след което подобри рекорда си в тласкането на гюле с резултат 15.54 метра. От своя страна Сулек записа лични постижения в 60 метра с препятствия, дългия скок и тласкането на гюле и изравни рекорда си във високия скок. Преди последната дисциплина - 800 метра, Тиам знаеше, че ѝ трябва резултат под 2:15.60 минути за световен рекорд, като тя слезе с точно две секунди под това време. Сулек направи страхотно бягане с 2:07.17 минути, за да грабне среброто с втория най-добър резултат в историята на петобоя. Белгийката Ноор Видс спечели бронза с 4823.

"Чувствам се много уверена преди състезанието, мислех си за рекорда. За мен е важно, че постигнах този резултат, въпреки че не бях перфектна във всички стартове, мога да се справя по-добре в дългия и високия скок, така че има място за надграждане", сподели Тиам, за която това е трета титла от европейско първенство на закрито.

Норвежецът Якоб Ингебрицен спечели десета европейска титлата в кариерата си с победа на 1500 метра. В женския спринт на 60 метра швейцарката Муджинга Камбунджи победи Ева Свобода за златото, а в тройния скок при мъжете португалецът Педро Пичардо не остави съмнение в превъзходството си и спечели със 17.60 метра. /БГНЕС