Tesla изтегля всички 3900 продадени Cybertruck заради дефект

Tesla обяви изтеглянето на всички 3 878 продадени досега електрически пикапи Cybertruck, за да отстрани дефект в педала на газта, който може да доведе до неконтролируемост на автомобила при висока скорост. Всички собственици на Cybertruck бяха посъветвани да се обадят в сервиз, където компанията ще отстрани дефекта "в рамките на 15-40 минути" безплатно.


Изтеглянето е предизвикано от видеоклип, публикуван преди няколко дни от един от собствениците на Cybertruck. Шофьорът съобщава, че когато кракът му е бил върху педала на газта по време на движение с висока скорост, декоративна метална пластина се е отделила от педала и се е заклещила между педала и вътрешната облицовка. Педалът на газта е бил блокиран и водачът не е могъл да намали скоростта. По някакъв начин той успял да измъкне подложката изпод тапицерията и да освободи педала на газта. Появата на видеото накара американските регулаторни органи да започнат проверка и в крайна сметка компанията беше принудена да признае дефекта и да предприеме мерки. Цената на акциите на Tesla спадна с 2 % след обявяването на изтеглянето.

Общо от началото на годината акциите на Tesla вече са загубили 40 %. Според експертите това се дължи на забавянето на доставките на Cybertruck, както и на нарастващата конкуренция от страна на други производители на електрически автомобили, заради която Tesla е принудена да намалява цените и по този начин да губи печалби. Днес стана известно за ново намаление на продажните цени на продуктите на компанията, продавани в САЩ и Китай - около 2 хил. долара за Model 3, както и за моделите S, Y и X./БГНЕС