Терзиев: Още няма приет бюджет, затова и административните разходи са 30%

36.4% са административните разходи на Столична община за месец януари, 28.5% са за транспорт, 10.8% - за сметоизвозването. Това са трите най-големи пера, според графиката с плащанията на Столичната община за първия месец на новата година, представен от новото ръководство на „Московска“ 33.


„Няма какво да крием, защото това са парите на всички нас, софиянци. В общината само ги управляваме“, заявява кметът Васил Терзиев, след като представя справката.

По-рано от страна на ГЕРБ-СДС в лицето на общинския съветник и бивш председател на СОС Георги Георгиев дойде атаката, че „за 100 дни управление на Терзиев и сметката излиза на 9 милиона лева".

„Искаме да насърчим и районните администрации, и търговските дружества да покажат за какво отиват парите им. Гражданите на София заслужават да знаят всичко.

Кметът прави разяснение: „в частта “Административни разходи” не влизат само заплатите на служителите в Столичната община. Тук са и други дейности на администрацията за предоставяне на услуги за гражданите и за самото функциониране на администрацията.

На пръв поглед е странно това перо да е 30% от всички плащания през януари. Но причината е лесно обяснима - заради това, че няма приет бюджет, има ограничения върху много от останалите плащанията. Когато бъде приет бюджетът, ще започнем изпълнението и на големите инфраструктурни проекти и този процент няма да е толкова висок“, обяснява Терзиев.


Градоначалникът призовава общинските съветници в СОС да започнат същинската си дейност и да се заемат с бюджета на София, колкото се може по-бързо.

БГНЕС припомня, че с публикация в социалната мрежа Георги Георгиев съобщи:

"Само за три месеца управление кметът на София успя да изгуби и да задължи гражданите да платят от джоба си общо над 9 милиона лева.

6 милиона лева изгубени напълно безвъзмездни европейски средства, които просто трябваше да бъдат отчетени по проект за междублокови пространства до 31 декември. Екипът на Васил Терзиев не е осигурил парите по проекта в срок и сега гражданите трябва да платят тези 6 млн. лева от джобовете си, според внесения от него проект на бюджет за 2024 година“. /БГНЕС