Терезе Йохауг спечели първия златен медал на Игрите в Пекин

Терезе Йохауг от Норвегия триумфира с олимпийското злато на 7.5 км+7.5 км скиатлон в ски-бягането на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Наталия Непряева (л), Терезе Йохауг (ц) и Тереза Щадлобер (д).

Състезателката грабна първия златен медал в 24-то издание на Зимната олимпиада, като завърши с време от 44:13.7. На почетната стълбичка се качиха още представителката на Руския олимпийски комитет (РОК) Наталия Непряева и австрийката Тереза Щадлобер, които останаха съответно на +30.2 и +30.5 сек зад победителката.

Топ 10 допълниха още финландката Керту Нисканен, шведката Фрида Карлшон, американката Джеси Дигинс, финландката Криста Пармакоски, рускинята Анастасия Ригалина, французойката Делфин Клодел и шведката Еба Андершон. Най-предно завършилата се представителка на домакините бе Син Ли, която приключи на 33-о място, следвана от сънародничката си Чунсюе Чъ.

За 33-годишната Йохауг това бе второ олимпийско злато след това в щафетата на 4х5 км във Ванкувър през 2010. В добавка, тя има бронз и сребро съответно на 10 км индивидуално и 30 км масов старт от Игрите в Сочи през 2014. Норвежката е и 14-кратна световна шампионка. /БГНЕС