Теодора Иванова: ДАЗД подкрепя всяка инициатива с послание за безопасност към децата

“ДАЗД подкрепяме всеки един подобен акт, с който посланията могат да стигнат до детето, а именно - да бъдат наясно, когато се качат в колата, да слагат колани, дори да правят забележки на своите родители и близки, когато по свой детски начин смятат, че се нарушава движението по пътищата”. Това заяви Теодора Иванова, председател на “Държавна агенция закрила на детето” (ДАЗД), предаде репортер на БГНЕС. ДАЗД е партньор на проведената в Националната спортна академия инициатива “Студенти за безопасност на пътя“.

“С личната подкрепа на ръководството на НСА и ректорът на академията- проф. Ризов, ние бяхме поканени да станем партньори на инициативата. ДАЗД подкрепяме всеки един подобен акт, с който посланията могат да стигнат до детето, а именно - да бъдат наясно, когато се качат в колата, да слагат колани, дори да правят забележки на своите родители и близки, когато по свой детски начин смятат, че се нарушава движението по пътищата- висока скорост, говорене по мобилни телефони и т.н.”, каза Теодора Иванова. Председателят на ДАЗД отправи и послание към всички да бъдат внимателни на пътя, защото всеки ден сме свидетели на ужасяващи трагедии. “Хората губят близките си, което е най-страшното нещо”, подчерта още тя.

“Участниците в днешното събитие са винаги първите, които отиват при инцидентите, които за съжаление се случват. Няма нищо по-ценно от човешкото здраве, въпреки това всеки ден стават пътнотранспортни произшествия. Само за вчерашния ден има 19 ПТП-та с 26 души ранени- това са хора, чиито живот се е променил”. Това заяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет уточни, че се отнемат човешки животи заради неразумно и безотговорно шофиране. “Точно на този ден преди 3 години загина Милен Цветков заради пиян и дрогиран човек. Това не може да бъде забравено, да е светла паметта на Милен Цветков. Трябва да помним, да бъдем будни, да работим да намаляват пътните инциденти, както и броят на неразумните шофьори. Аз настоявам за повече камери за скорост, разговаряла съм с министъра на вътрешните работи- тези камери ще се увеличат”, каза още Фандъкова. “Адреналинът се усеща на пистата, в градски условия няма място за такова шофиране. Всички шофьори трябва да бъдат достатъчно отговорни, пък студентите разбират младите хора най-добре. Затова и им благодаря за инициативата днес - да бъдат проведени демонстрации, с които в контролирана среда да бъдат показани критични ситуации на пътя”, отбеляза кметът на Столична Община.

“Вие, спортистите и състезателите, знаете какво е адреналин, страст, но и отговорност- затова и вашият знак ще бъде разбран от младите хора. Заедно да се обединим в безопасността на пътя в името на здравето на хората”, призова още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в България, каза, че днешният ден е важен, за да премислим всяко свое действие на пътя. “Днешната демонстрация ще ви покаже колко е важно да бъдеш отговорен. В днешно време е недопустимо човек да бъде недопустим към околните, към близките, но и към себе си”, каза още Парушев. “Преди 3 години загина Милен Цветков трябва да бъде помнена тази дата, за да вземем своята поука. Днешният ден показва, че трябва да бъдем отговорни 365 дни в годината”, подчерта още Даниел Парушев.

“Ние, студентите от НСА, знаем как да спазваме правилата, знаем как не трябва да се кара- с това събитие ние искаме да допринесем тези неща и към вас”, каза и Юлиан Серафимов, студент в НСА. /БГНЕС