Теодора Димова: Проблемът с детските ясли и градини в София е решим

В качеството ми на водач на листата с кандидати за народни представители в 24 МИР София, но и на юрист с френска диплома, практикувал в чужбина, не мога да остана пасивна и да не изявя позиция относно един актуален проблем, с който се сблъскват хиляди добросъвестни данъкоплатци и родители в София – този с липсата на достатъчно места в общинските ясли и детски градини.
Това заяви Теодора Димова от „Републиканци за България“.

„Публично е известно, че софийските деца, които не са обезпечени с общински детски заведения са над 14 000, което означава, че потенциално един родител в 14 000 семейства няма да може да се върне на работа, ще бъде принуден да наеме детегледачка или да намери частна ясла, чиито такси надвишават минималната работна заплата. Несъмнено, негативният социален и икономически ефект от недостига на места в градините е огромен“, каза тя.
Факт е, че кметът на Столична община се намира в патова ситуация, за да спечели малко време, при всяко следващо интервю пред медиите тя комуникира нов срок, но така всъщност удължава агонията както за родителите, така и за подопечната й администрация, категорична е Теодора Димова.
Във Франция, държавата в която е живяла над 17 години, този проблем не съществува – всяко едно дете, което живее на територията й, независимо от националността му, има място в общинско детско заведение. Законът предвижда, че всяка община носи отговорност както за предоставените сгради, общинска собственост, така и за точния списък с деца навършили възраст и пребиваващи на територията на съответната община. А управниците праволинейно спазват нормативната рамка.
„Няма как да не си зададем въпроса защо в България очевидно този проблем продължава да бъде на дневен ред и какво логично обяснение бихме могли да намерим за недалновидните политики водени досега в този сектор“, каза водачът на листата на „Републиканци за България“ от 24 МИР.
Една от възможните причини е, че Столична община не знае истинската бройка на децата, които са на възраст за ясла или градина и които живеят в София. Според официалните данни на НСИ, в София има места за 98 от 100 деца. Тази констатация неименуемо води до въпроса – на базата на какви обективни критерии администрацията прави планирането на нови места и помещения?
Според нея друго логично обяснение на „неразрешимия“ проблем е ширещата се безстопанственост от страна на районните администрации, както и липсата на контрол при предоставянето на обекти и терени, общинска собственост. Вероятно, неясната нормативна уредба със сигурност допълнително затруднява полагането на нищожни усилия от страна на администрацията в тази посока.
Докога софиянци трябва да чакат, за да видят резултата от една адекватно планувана и ефективно изпълнена стратегия, слагаща край на задръстванията по пътните артерии, на мръсния въздух и отпадъците, на несъстоялата се дигитализация на административните услуги, на липсата на достатъчно места в общинските детски заведения? Докога липсата на политическа и управленска воля ще определя нашето бъдеще и това на децата ни?

От ПП „Републиканци за България“ предлагаме:
Да надградим съществуващите помещения и построим нови такива, там където е възможно;
Да приложим добрите европейски практики;
Да обезщетим родителите, чиито деца не са обезпечени с места в общински детски заведения.


На предстоящите парламентарни избори на 11 юли, не позволявайте повече безотговорността да определя бъдещето Ви. Подкрепете тези, които имат капацитета и политическия кураж да поставят основите на така дългоочакваната положителна промяна, избирайки номер 21 в интегралната бюлетина! /БГНЕС

Категории: