Теодора Димова: Други сили подронват автентичността на гражданската енергия

Сблъскват се две неща на тези протести – автентичният гняв и неговият двойник. Това заяви за БГНЕС известната българска писателка Теодора Димова, коментирайки гражданското недоволство, което вече над два месеца се излива на площадите в София и други градове в страната.

„Разбирам, че хората имат основание за протест, имат основание за гняв. Моето голямо притеснение и голяма тревога е, че този протест и този гняв за пореден път ще бъде използван от бившата комунистическа партия, от Божков, от Мая Манолова, от Корнелия Нинова. Присъствието на тези хора на протестите ме възпрепятства аз също да съм там“, смята писателят.

„Нещата са много по-дълбоки, имат много по-тайни механизми зад себе си. Ние всички сме срещу дълбоката държава, но в момента, като че ли, ни управлява втора дълбока държава. Това създава едно нагнетение в отделния човек, една несигурност“, категорична е Теодора Димова.

Според нея не е възможно да се прецени дали гражданската енергия ще се разраства или ще стихва.

„Не мога да преценявам какво ще става. Доколкото тя е автентична, би трябвало да се разраства. Доколкото тези други сили пречат и подронват нейната автентичност, тя обратно, би трябвало да се заглушава и постепенно да умира“, подчерта още българската писателка. /БГНЕС