Тексасец се е заразил с птичи грип след контакт с говеда

Един човек в американския щат Тексас се възстановява от птичи грип, след като е бил изложен на контакт с млекодайни говеда, съобщиха официални лица на фона на нарастващата загриженост за настоящия глобален щам на вируса, който се разпространява сред нови видове.


Това е едва вторият случай на човек с положителна проба за птичи грип в страната и идва, след като през изминалата седмица от инфекцията се разболяха стада, които очевидно са били изложени на контакт с диви птици в Тексас, Канзас и други щати, съобщи Science alert.

"Пациентът съобщи за зачервяване на очите (съответстващо на конюнктивит), като единствен симптом, и се възстановява", заявиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ). Казано им е да се изолират и се лекуват с антивирусно лекарство, използвано при грип.

Настоящата епидемия започна през 2020 г. и доведе до смъртта на десетки милиони домашни птици, като заразени са и диви птици, както и сухоземни и морски бозайници.

Миналата седмица към списъка се присъединиха крави и кози - изненадващо развитие за експертите, тъй като се смяташе, че те не са податливи на този вид грип.

Заразеният вероятно е бил работник във ферма, заяви Луиз Монкла, патобиолог от Факултета по ветеринарна медицина към Университета на Пенсилвания.

"Ако открием продължаващи струпвания на инфекции при крави, това означава, че трябва да започнем да наблюдаваме кравите - и това ще бъде голяма промяна в начина, по който мислим за тези вируси", добави тя.

"Но в момента няма огромна нужда от загриженост от страна на обществеността", каза Монкла.

От ЦКПЗ заявиха, че инфекцията не променя оценката им за риска от птичи грип за човешкото здраве в САЩ, който е нисък.

Първият случай на птичи грип в САЩ при човек е възникнал при затворник в Колорадо през 2022 г. - това обаче е станало чрез заразени домашни птици.

Доставките на мляко са безопасни

Експертите са обезпокоени от нарастващия брой бозайници, заразени от настоящия щам H5N1 на високопатогенния птичи грип (HPAI), и от това дали той действително се разпространява между тях.

"Първоначалните тестове не установиха промени във вируса, които да го направят по-преносим за хората", заявиха в съвместно изявление Министерството на земеделието на САЩ, Центърът за контрол на заболяванията и Агенцията по храните и лекарствата.

Изглежда, че щамът е пренесен от диви птици, но не е изключено и разпространението му между кравите, се казва още в изявлението.

От здравния отдел на Тексас заявиха, че инфекциите при едрия рогат добитък не представляват опасност за търговските доставки на мляко, тъй като млекопреработвателните предприятия са задължени да унищожават млякото на болните крави. Пастьоризацията също унищожава вируса.

Според Американската асоциация на ветеринарните лекари (АСВЛ) за първи път в историята е открита HPAI при млекодайни говеда. По-рано през март Минесота съобщи за случаи на птичи грип сред кози.

Продължаващо огнище

Засегнатите крави са били предимно по-възрастни животни, които са показали намалена лактация и слаб апетит, "като не е отчетена почти никаква свързана с тях смъртност", допълни АСВЛ. Обикновено наблизо са открити мъртви диви птици.

„Деветгодишно момче почина от вируса в Камбоджа през февруари, което се прибави към трите смъртни случая там през 2023 г. - въпреки че птичият грип, разпространяващ се в Европа и Северна Америка, изглежда причинява по-леки инфекции“, каза Монкла.

Според Научния комитет за антарктически изследвания птичият грип е убил десетки хиляди морски бозайници, след като се е разпространил в Южна Америка.

Според неотдавнашна оценка на въздействието популациите на британските морски птици страдат от "широко разпространено и значително намаляване".

Заболяването засегна тежко и европейските ферми, като през декември френските власти повишиха нивото на риска до "максимално", а през февруари чешките власти съобщиха, че само през 2024 г. са умъртвили 140 000 птици./БГНЕС

Тагове: