Теглят жребия за Мондиал 2022

Жребият за Световното първенство по футбол в Катар, което ще се проведе в края на годината, ще бъде изтеглен в Доха тази вечер от 19:00 часа българско време. Отборите ще бъдат разпределени в осем групи по четири отбора, макар че все още три от финалистите не са известни.

Все още предстоят да се изиграят два междуконтинентални баража - победителят в зона Океания Нова Зеландия ще срещне четвъртия в зона КОНКАКАФ Коста Рика, като мачът ще се играе на 13 или 14 юни в Катар. На 7 юни ОАЕ и Австралия ще се изправят един срещу друг, за да определят съперника на петия в Южна Америка Перу, като решаващата среща също ще бъде на 13 или 14 юни в Катар. Последният неясен финалист е от зона Европа, където Уелс чака победителя от двубоя Шотландия - Украйна, който трябва да се състои след края на войната в Украйна.

Всички останали 29 тима са разпределени в четири урни в зависимост от мястото си в ранглистата на ФИФА. Домакинът Катар ще заеме първото място в група А.

Разпределени по урните:

Урна 1: Катар, Бразилия, Белгия, Франция, Аржентина, Англия, Испания, Португалия;

Урна 2: Мексико, Нидерландия, Дания, Германия, Уругвай, Швейцария, САЩ, Хърватия;

Урна 3: Сенегал, Иран, Япония, Мароко, Сърбия, Полша, Южна Корея, Тунис;

Урна 4: Камерун, Канада, Еквадор, Саудитска Арабия, Гана, (Нова Зеландия - Коста Рика), (ОАЕ/Австралия - Перу), (Уелс - Шотландия/Украйна).

Тегленето на жребия за Мондиал 2022 ще започне в 19:00 часа и ще бъде предавано пряко по БНТ3 и DiemaSport3. В церемонията ще участват куп футболни легенди, сред които Кафу, Джей-Джей Окоча, Лотар Матеус, Али Даеи, Бора Милутинович, Тим Кейхил и други.

Световното първенство в Катар ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември. /БГНЕС