Цветанка Андреева: Кабинетът „Петков“ поема по пътя на конфликта заради несправяне

Високият процент на недоверие към кабинета, който регистрират вече поредица от водещи социологически агенции съчетани с 80% недоволство от начина, по който се развива България, е червен картон за правителството на Кирил Петков. То е на път не само да се изчерпи като политика, стратегия и настояще, но е на път да предизвика голяма политическа криза. Това е опасението на всички, които анализират политическия процес.

Нова политическа инжекция за кабинета

Вече имаме във властта криза на легитимността и криза на коалиционните отношения. Време е някой да поеме персонално отговорност и вина. Дали ще бъдат направени промени в кабинета, дали ще се търси нова коалиционна формула в рамките на този парламент или ще се остане на вариант правителство на малцинство, или ще се търси по-широка формула, но така или иначе трябва да има нова политическа инжекция за това правителство. Не е възможно да остане във формулата, която беше учредено и на анти-ГЕРБ идеологията, на която беше стъпило. Очевидно това са изчерпани идеи.

Трябва да има сериозна корекция в правителството. Това се отбелязва и от самите коалиционни партньори. Имахме критика от Слави Трифонов, а както знаем от практиката той си позволява да излиза в тежки моменти с коментар. Има критика и от „Демократична България“ за това, че няма чуваемост. Вътре коалиционните разговори не вървят.

Битката за газа е изключително важна за тази власт

Не може да се споменават просто така цифри за цената на „синьото гориво“, както го направиха Лена Бориславова и Кирил Петков. В рамките на по-малко от 12 часа в неделя началникът на кабинета обяви, че тя ще бъде от 3 до 4 пъти по-ниска, а малко по-късно премиерът заяви, че ще е еквивалентна на тази на „Газпром“. Подобни изявления стават на фона, когато целият бизнес е на нокти, а цялата социално-икономическа сфера е в тотална криза и всеки чака мерки и решения.

Правителството прави груба грешка, че политизира проблема, защото не може всеки протестиращ да бъде обвинен в политическа стратегия, че иска да сваля кабинета. По този начин самото то трансформира чисто икономически проблеми в политически. Това не е пътят, трябва да се действа обратно. На базата на социалните искания и очаквания в обществото правителството да гради политики, които да успокояват първо бизнеса, второ обществото. Кабинетът „Петков“ обаче влиза в пътя на конфликта може би поради липсата на политически опит, изнервеност и проблеми с несправяне със ситуацията. /БГНЕС


Цветанка Андреева, политолог. Анализът е направен специално за БГНЕС.