Цунами заля Морето и качи Левски на третата позиция в Първа лига

Левски надви Черно море с минималното 1:0 като гост в двубой от 29-ия кръг в Първа лига. На стадион „Тича“ във Варна „сините“ излъгаха съперника си в равностоен мач и за първи път от началото на сезона заеха третата позиция във временното класиране.

"Сините" привърженици отново подкрепиха безрезервно любимия си тим.

Срещата в морската ни столица започна с по-активна игра на домакините, но първата по-сериозна намеса бе именно на вратаря на „моряците“ Иван Дюлгеров, който отрази коварен изстрел по земя на Килиан ван дер Каап. До почивката не паднаха попадения и така двата тима се оттеглиха на 15-минутна пауза при нулево равенство. В началото на втората част възпитаниците на Илиан Илиев можеха да поведат, но изпуснаха най-чистото положение в мача, когато Евгений Сердюк излезе сам срещу капитана на „сините“ Николай Михайлов, но стражът на гостите се намеси вещо и запази резултата нулев.

Последваха добри намеси и на двамата вратари, преди Левски да ликува в края на срещата. Филип Кръстев изпълни перфектно ъглов удар от дясно, а топката бе засечена от защитника Вендерсон Цунами, който разстреля Дюлгеров от близка дистанция. В края на мача „моряците“ можеха да изравнят, но отново бяха спрени от Михайлов, който се намеси отлично при опасен пряк свободен удар на Пабло Алварес.

Така, играчите на Станимир Стоилов взеха ценни три точки в битката за третото място, което дава право на бараж със седмия за Лигата на конференциите. Отборът се изкачи в топ 3 за първи път от началото на сезона, след като в третия кръг на шампионата заемаше последното място в таблицата. „Сините“ се възползваха от грешката на Ботев Пд по-рано през деня, като двата тима имат по 49 точки, но столичани са с по-добри показатели в преките мачове с „канарчетата“. Черно море остава с 46 пункта.

В следващия кръг варненци гостуват на шампиона Лудогорец, докато Левски първо се изправя срещу ЦСКА във финала за Купата на България на 15 май, преди да играе със Славия на стадиона в квартал „Овча купел“. /БГНЕС