ЦСКА удари Славия и е с единия крак на финал за Купата

ЦСКА спечели гостуването си на Славия с 2:0 в първи двубой от полуфиналната фаза на турнира за Купата на България по футбол. След няколко неубедителни мача, „армейците“ стигнаха до ценен успех в „Овча купел“ и са с единия крак на трети пореден финал в надпреварата.

Кайседо (д) имаше роля за първия гол на ЦСКА.

„Червените“, чиито привърженици протестираха по-рано през деня пред сградата на Българския футболен съюз в Бояна и организираха шествие преди срещата с „белите“, започнаха по-активно и поведоха в 22-та минута. Федерико Варела подаде на Маурисио Гарсес вляво, който центрира в наказателното поле, а там Гьоко Зайков, под натиска на Жорди Кайседо, си отбеляза автогол.

През втората част възпитаниците на Златомир Загорчич изнесоха играта по-напред и отправиха няколко удара по посока вратата на Димитър Евтимов, но стражът на действащия носител на трофея в турнира бе на мястото си. В средата на полувремето се стигна и до прекъсване на играта в рамките на около пет минути заради хвърлени димки и седалки от сектора с фенове на гостите. Във втората минута на добавеното време на мача ЦСКА вкара втори гол чрез Иван Турицов от дузпа. Най-тежкото наказание във футбола беше отсъдено за нарушение на Ертан Томбак срещу Варела.

Така, „армейците“ гледат към финала на 11 май, който ще се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“. Без своя старши треньор Стойчо Младенов, който днес празнува 65-и рожден ден, воденият от помощника му Анатоли Нанков състав е близо до трети пореден финал в надпреварата след загубения от Локомотив Пд с дузпи през 2020 и спечеления с Арда миналата година. Реваншът между ЦСКА и Славия е идният четвъртък, 21 април, от 19:00 часа на стадион „Българска армия“. В другия полуфинал съперници са Лудогорец и Левски, а първият сблъсък между тях е утре от 19:00 часа в Разград.

Полетелите към стадиона седалки от сектора с привърженици на "армейците".

Преди това „червените“ приемат Левски в поредното издание на Вечното дерби в неделя, а „белите“ гостуват на Лудогорец, който при успех ще бъде коронясан за шампион на България за 11-а поредна година.

След края на двубоя на стадион "Славия", старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов подаде оставка начело на тима. Младенов, който днес навършва 65 години, не води отбора от скамейката във втори пореден мач, тъй като изтърпява наказание от три срещи. „Искам да кажа, че си подавам оставката и това ще го направя в утрешния ден“, каза той пред медиите на изхода на стадион „Славия“.

Младенов (л) си тръгва от "Армията" малко преди края на сезона.

Той открои основната причина за решението му: „Не мога да продължа в ЦСКА заради неизпълнението на едно условие. Става въпрос за селекционната политика. Уведомил съм ръководството, говорил съм с Дани Ганчев. Останах да водя в този мач, защото няма време да се намери треньор, а сега ще има време. Достатъчно говорих вчера“, бяха думите на родния специалист. /БГНЕС