ЦСКА и Лудогорец решават първото място в редовния сезон, а може би и титлата

Още едно голямо дерби очаква футболните фенове тази вечер. Общо три мача от 28-ия кръг на Първа лига ще се изиграят в неделя, но безспорно най-горещо ще бъде на "Българска армия", където в 20,15 часа трябва да започне мача между ЦСКА и Лудогорец. По-рано през деня Берое приема Пирин Благоевград (15,15 ч.), Черно море е домакин на ЦСКА 1948 (17,45 ч.).

ЦСКА има аванс от две точки пред Лудогорец на върха в класирането. "Червените" ще имат подкрепата и на 17 000 свои привърженици, които ще изпълнят ст. "Българска Армия".

Не са много грешките, които направиха двата тима през този сезон, но има моменти, в които те срещат трудности по пътя към своите победи. В средата на месеца ЦСКА изигра слаб мач за 0:0 срещу Левски, който бе последван от по-добра продукция и успех с 1:0, но над борещия се за спасение Пирин.

Завръщането на Ивайло Петев в Разград доведе до седем победи в седем мача от всички турнири. Лудогорец е абсолютен хегемон в това съперничество, като има само две загуби от противника в Първа Лига. Двата тима не са играли в София от декември 2021 година, когато ЦСКА печели с 1:0. В първата част от настоящия сезон пък „Орлите“ спечелиха своето домакинство с 2:1 в един равностоен двубой, в който „Червените“ дори имаха статистическо предимство.

Следващата седмица редовният сезон от Първа Лига ще е в историята, а кампанията ще продължи с битка в три групи. Последната шестица в подреждането изглежда ясно изразена, като Берое и Ботев Враца все още таят надежди за спасение, но трябва да печелят в следващите си три срещи, а Ботев Пловдив да губи. Все пак заралии имат наглед най-лесния двубой от този кръг, който е задължителен за печелене срещу Пирин.

Днешните противници са разделяни от само три точки в полза на старозагорци, а както стана ясно, твърде вероятно е двата тима да се срещнат още веднъж до края на сезона, но вече в групата на изпадащите. Там задължително трябва да бъдат избегнати последните две позиции. Четиринадесетата, на която временно е настанен Пирин, пък дава право на бараж.

В пряк сблъсък от първата шестица, преди разделянето на групи, Черно море има отлична възможност да скъси дистанцията до желаната трета позиция. ЦСКА 1948 има аванс от девет точки пред варненци. Двата тима се намират в отлична форма и може би ще предоставят най-качественият футбол, въпреки наличието на два разпродадени стадиона в очакване на два големи сблъсъка.

Програмата на мачовете от 28-ия кръг на Първа лига

Петък

Септември София – Славия 1:2

Локомотив Пд - Спартак Варна 3:1

Събота

Локомотив София - Хебър 1:4

Арда - Ботев Враца 1:1

Ботев Пловдив - Левски 0:1

Неделя

15:15 ч, Берое - Пирин Благоевград

17:45 ч, Черно море Варна - ФК ЦСКА 1948

20:15 ч, ЦСКА - Лудогорец. /БГНЕС