Циципас мина през Лехечка за 1/2-финал с Хачанов

Стефанос Циципас се класира за третия си пореден и общо четвърти полуфинал в последните пет години на Аустрелиън Оупън, след като надигра Иржи Лехечка в три сета – 6-3, 7-6 (2), 6-4, за около два часа и 20 минути игра.

Стефанос Циципас.

Първата ракета на Гърция потегли уверено в двубоя с непоставения чех, който дебютира на тази фаза в турнир от Големия шлем, правейки пробив в дебютния сервис гейм на противника. До края на откриващия сет той нямаше затруднения и така поведе в резултата. Втората част бе далеч по-равностойна, като Лехечка имаше пет точки за пробив в четвъртия гейм, но Циципас се измъкна. Съдбата на сета бе решена в тайбрек, където гъркът бе по-солиден и след няколко уинъра се доближи до място в последните четири.

В седмия гейм на третия сет Лехечка имаше три поредни точки за пробив, които отново не съумя да оползотвори. След това той се пропука на собствено подаване в десетия гейм, с което бе сложен и край на срещата. Разликата в мача дойде при точките за пробив – Циципас отрази и осемте шанса за пробив пред съперника. Той направи два уинъра по-малко от Лехечка, но и чехът направи четири непредизвикани грешки повече от гърка.

В спор за място на финала Циципас ще играе с Карен Хачанов – руснакът по-рано отказа Себастиан Корда, който прекрати преждевременно участието си в третия сет на мача заради травма на китката.

Намиращият се в отлична форма Хачанов започна вихрено двубоя и проби на старта, след което дръпна с 5-2, но когато сервираше за сета се пропука и Корда вкара частта в тайбрек, в който Хачанов се наложи със 7-5. 22-годишният Корда бе равностоен до 3-2 в своя полза във втория сет, но Хачанов взе четири поредни гейма, за да дръпне с два сета, след което и трите откриващия гейма на третата част, преди Корда да се откаже.

Статистиката показа превъзходството на руснака, който реализира 27 печеливши удара срещу 18 непредизвикани грешки, докато Корда завърши с 18 уинъра и 39 грешки. По този начин Хачанов достигна втори пореден полуфинал в турнирите от Големия шлем, след като стори това и на Ю Ес Оупън миналото лято.

Себастиан Корда (л) и Карен Хачанов (д).

Циципас ще се бори за първи финал в Австралия, след като при предишните си три полуфинала неизменно допускаше загуби. Гъркът има пет мача с Хачанов, като е спечелил и петте сблъсъка с руснака – те обаче никога не са играли на полуфинал, а и не са се срещали в турнирите от Големия шлем. /БГНЕС