ЦИК: 16 партии и 7 коалиции ще участват на изборите

16 партии и 7 коалиции е регистрирала ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това стана ясно от пресконференция на ЦИК, предаде репортер на БГНЕС.

Три политически формации ще бъдат проверени дали отговарят на условията за участие в изборите, заяви говорителката на ЦИК Росица Матева. Вчера приключи регистрацията на партиите и коалициите.

От утре започва регистрацията на кандидатските листи за изборите на 2 април.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че в следващите дни ще имаме яснота по отношение на държавните органи относно ангажимента, свързан с организационната подготовка, тъй като изборният процес е процес на взаимодействие на различни държавни органи. Тя каза и че от ЦИК ще разчитат на съдийството на представителите на средствата за масово осведомяване, така че всички решения на ЦИК да бъдат известни на българските избиратели.

Всеки четвъртък ще има брифинги на ЦИК, заяви още Нейкова.

Всички районни избирателни комисии бяха назначени своевременно, започнаха своята работа. Пет от решенията за назначаване на РИК бяха обжалвани пред ВАС. Съдът потвърди решенията на ЦИК“, съобщи Матева.

Основната причина за отказите за регистрация на трите политически формации са свързани с това, че подписката с избиратели или не отговаря на изискванията, или е недостатъчна като брой избиратели. „Оттук нататък очакваме още три подписки да се върнат за проверка в Главна дирекция ГРАО, тъй като пет от решенията бяха взети при неприключила проверка, за две от партиите се върна проверката, всичко е наред, така че тяхната регистрация остава“, обясни още тя и допълни, че до края на деня ще стане ясно дали регистрацията и на другите три партии остава, или ще бъде заличена.

До 17 ч. на 25 февруари ЦИК ще приема заявления от партии и коалиции за напускане в състава на вече регистрирана в ЦИК коалиция или за приемане на нови партии за участие в изборите.

РИК имат задължението да регистрират инициативните комитети не по-късно от 20 февруари. Общинските администрации до 20 февруари ще обявят предварителните избирателни списъци, като всеки избирател може да провери дали е включен в избирателните списъци и ако не е включен в тях да предприеме съответните действия, за да провери каква е причината за това. На 20 февруари изтича и срокът, в който печатните и онлайн медии следва да обявят условията и цените на всички партии и коалиции, и инициативни комитети и да ги изпратят на ЦИК и на Сметна палата, а за електронните медии срокът е до 3 март.

„ЦИК взе решение че от понеделник ще приемаме документи за регистрация на наблюдатели“, каза още Матева.

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че ЦИК вече обяви местата, на които могат да бъдат образувани избирателни секции – това са местата, на които на предишни избори са гласували 100 или повече избиратели, както и на местата, където има дипломатически и консулски представителства на България.

„Следващата крачка, която ще бъде извършена до края на седмицата, е да се стартира електронната платформа за подаване на заявления за гласуване извън страната. Подготовката е във финална фаза“, обяви той, като добави, че не се ангажира със срокове, но е напълно възможно още утре да бъде открита.

„Предстои събирането на заявления, защото към секциите, които могат да бъдат открити и са обявени с решение на ЦИК, ще се добавят всички места, в които се събират 40 или повече заявления за гласуване извън страната, подаден от български граждани – срокът е до 7 март, след което стартира активната фаза на провеждане на консултации с МВнР и политическите партии относно съставите на СИК извън страната и в ход е организационната работа по решаването на всички проблеми, свързани с разкриването на такива секции“, уточни Томов.

На въпрос, свързан с ограничаването на IP адресите, в ЦИК такова предложение не е пристигнало, отговориха заместник-председателите на ЦИК. От ЦИК още не са взели и решение дали протоколът от машината ще се ползва като един вид контрола. След като приключат проверките на трите политически формации, избирателите ще могат да проверят за коя партия или коалиция е отишъл подписът им.

По отношение на разкриването на изборни секции в Турция, както и че в Адана не е подходящо да се разкрива секция заради обявеното извънредно положение, Томов каза: „Има предложения на външно министерство, които касаят не само ситуацията в Турция или латинска Америка. Всички те ще бъдат разгледани в ЦИК, когато вземем решение за разкриване на избирателни секции. Има такова решение – да се измести секцията в съседния град Мерсин, а другото е да се обяви секция в Адана под условие дали условията към приближаването на датата 2 април биха позволили разкриването на секцията.“

На въпрос за организационно-техническото осигуряване на изборите и кой ще осигури параваните, по какви параметри и дали това се съгласува с ЦИК, Матева обясни, че няма централизирано да се изработват тези паравани, а по начина, по който са осигурявани кабините за гласуване, като ИК изисква в тези паравани да бъдат поставена същата информация за начина на гласуване с хартиени бюлетини. /БГНЕС

Тагове: