Централната банка на Турция прогнозира скок в инфлацията

Според резултатите от месечното проучване на Централната банка на Република Турция (ЦБРТ), публикувани днес, инфлационните очаквания в края на годината в Турция рязко са се повишили през декември.

Очакванията за инфлацията в края на текущата година са скочили до 23,9% през декември от 19,3% през ноември, показва последното проучване на ЦБРТ сред пазарните участници, цитирано от „Сабах“.

Цифрата се ускорява непрекъснато от януари насам. Според проучването в края на следващите 12 месеца се очаква годишната инфлация да бъде 21,4%, като през ноември тя беше 15,61%. Разликата между оценките е най-голямата разлика в набора от данни досега.

Месечната инфлация се очаква да се забави до 3% през януари спрямо 3,4% през декември. Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) за текущата година се оценява на 9,9%, а за следващата година се прогнозира растеж от 4,1%.

Очаква се турската лира да продължи да поскъпва спрямо щатския долар в края на годината. Според проучването обменният курс долар/лира в края на годината ще бъде 13,77.

Годишната инфлация в страната се повиши до най-високото си ниво от три години насам през ноември, като цените продължиха да се покачват, помрачавайки перспективите пред потребителите.

Инфлацията се ускори до 21,31% през миналия месец, което е най-високото показание от ноември 2018 г. насам, спрямо 19,89% през октомври, съобщи по-рано Турският статистически институт (TurkStat).

Увеличението идва на фона на високата променливост на валутните курсове, след като от септември централната банка на страната намали основния си лихвен процент от 19% на 15%.

Турската лира падна до исторически най-ниското ниво от 14 за щатски долар тази седмица, след като правителството защити политиката на ниски лихвени проценти, която беше приета от регулаторните органи и асоциацията на банките. /БГНЕС