Централна и Източна Европа са новите горещи точки на пандемията

В Европа вече има две скорости в контрола на пандемията от коронавируса, пише в сайта си авторитетната испанска държавна радио-телевизионна компания RTVE. Централна и Източна Европа се превърнаха в новите горещи точки на пандемията на континента заради ниските нива на ваксинация, високата степен на заболеваемост и върховите стойности на смъртност, се казва още в публикацията.

Според изданието от лятото на тази година се наблюдава несъответствие в темпа на ваксинация между западната и източната част на континента, което то нарича "желязната завеса" на имунитета. Докато западните страни се приближаваха към дългоочакваните 70% от имунизирано население, други като България едва надвишаваха 20%. Освен че е най-бедната страна в ЕС, тя е последна по имунизация и води по смъртност, със средно дневно почти 16 починали на милион жители през последната седмица. Само през октомври над 3000 души са починали от коронавирус, което е седем пъти повече от същия месец на миналата година, се казва в публикацията. Със 723 пациенти в интензивното отделение, при максимален капацитет до 800 легла, българските болници са на ръба на колапса.

След нея се нарежда Румъния с 33,9 % ваксинирано население и над 19 000 хоспитализирани, 10% от които са в интензивни отделения. Болниците не издържат и вече се прехвърлят десетки пациенти за лечение в други страни.

Малко по-добре, но недостатъчно положителна е и ситуацията в Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Унгария, където имунизираните са между 42% и 60%. Като лош пример е дадена Словакия, която при 5,4 милиона жители, има повече от 2100 хоспитализирани, а в 47-милионна Испания в болници са 1858 души.

В тази връзка директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге призова за засилена ваксинация на здравния персонал и населението, тъй като Европа отново е в епицентъра на пандемията и я чака тежка зима./БГНЕС