Цените на електроенергията в Европа растат

Цените на електроенергията в Европа се покачиха до нови рекорди, предвещавайки тежка зима, тъй като нахлуването на Русия в Украйна причинява икономически проблеми на целия континент.

Договорът за година напред за електроенергия в Германия достигна 995 евро за мегаватчас, а френският еквивалент надхвърли 1100 евро - това е повече от десетократно увеличение и в двете страни спрямо миналата година.

Във Великобритания енергийният регулатор Ofgem съобщи, че ще увеличи почти два пъти пределните цени на електроенергията и газа от 1 октомври до средно 3 549 паунда (4 197 долара) на година.

Ofgem мотивира увеличението със скока на световните цени на едро на газа след вдигането на ограниченията на Covid и намаляването на руските доставки.

Чешката република, която е ротационен председател на Европейския съюз, обяви, че ще свика среща на върха на ЕС за енергийната криза "във възможно най-кратък срок".

Цените на енергията се повишиха в Европа, тъй като Русия намали доставките на природен газ за континента. Опасенията за още по-голямо ограничаване на доставките се засилват на прага на зимата на фона на напрежението между Москва и Запада.

Една пета от електроенергията в Европа се произвежда от газови електроцентрали, така че намаляването на доставките неизбежно води до по-високи цени на електроенергията.

Европейските цени на природния газ достигнаха 341 евро за MWh, което е близо до историческия връх от 345 евро, достигнат през март.

Войната не е единственият виновник за това във Франция, съобщи АФП.

Спирането на няколко ядрени реактора поради проблеми с корозията допринесе за скок на цената на тока във Франция, тъй като производството на електроенергия в страната драстично намаля.

Само 24 от 56-те реактора, управлявани от енергийния гигант EDF, работеха в четвъртък.

Франция, която традиционно изнася електроенергия, сега е вносител.

"Зимата ще бъде тежък период за всички страни в Европа", заяви за АФП Джовани Сгаравати, научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegl в Брюксел.

"Цените ще останат високи, а може би ще продължат да се повишават", каза той.

Проучването на Bruegl установява, че страните от Европейския съюз са отделили 236 млрд. евро от септември 2021 г. до август 2022 г., за да предпазят домакинствата и фирмите от нарастващите цени на енергията. През последните седмици страните обявиха кампании за пестене на енергия, за да насърчат населението да намали потреблението си през зимата.

Германия вече обяви, че тази зима температурата в обществените административни сгради ще бъде ограничена до 19 градуса, а топлата вода ще бъде спряна. Германските мерки включват и забрана за отопление на частни плувни басейни за срок от шест месеца, която влиза в сила от септември.

Финландия насърчава гражданите си да намалят термостатите си, да вземат по-кратки душове и да прекарват по-малко време в сауни, което е национална традиция.

Френските домакинства засега са защитени от таван на цените на енергията до 31 декември. Но индустрията също е засегната от нарастващите цени на енергията. Фабрики, които произвеждат амоняк - съставка за производство на торове - обявиха спиране на дейността си в Полша, Италия, Унгария и Норвегия тази седмица.

Банка HSBC предупреди, че "рецесията в Еврозоната е неизбежна", като икономиката ще се свие през четвъртото тримесечие и първите три месеца на 2023 г. /БГНЕС