Цената на златото най-ниска от март

Цената на златото слезе до най-ниската си стойност от края на март заради силните данни от пазара на труда в САЩ, които усилиха опасенията за спиране на стимулиращите мерки на ФЕД, показват данните от търговията.

Към 8.18 часа българско време цената на декемврийския фючърс на златото на Нюйоркската борса Комекс се понижи с 1,22% или 21,5 долара до 1741,6 долара за тройунция. През нощта цената за малко слезе и под 1700 долара за пръв път от 31 март. Септемврийският фючърс на среброто поевтиня с 1,69% до 23,915 долара за унция.

„Златото поевтинява на азиатските пазари след силните данни за безработицата в САЩ, които усилиха опасенията, че ФЕД ще ограничи стимулиращите мерки“, заявиха анализаторите от ANZ Research, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“.

Министерството на труда публикува в петък данните за пазара на труда в САЩ, които се оказаха по-добри от прогнозните. Безработицата през юли е намаляла до 5,4% в сравнение с юни, когато е била 5,9%. Прогнозата бе, че тя ще се понижи до 5,7%. Броят на заетите в неземеделските отрасли на икономиката се увеличи с 843 хиляди души вместо очакваните 870 хиляди.

Силната статистика, свидетелстваща за възстановяване на икономиката, може да подтикне ФЕД да ограничи мерките за подкрепа, което ще подкрепи долара. Укрепването на американската валута ще намали търсенето на злато. /РИА Новости