Цената на газа скочи над 3000 долара за първи път от март

По данни на лондонската борса ICE цените на природния газ на европейския пазар преминаха границата от 3000 долара за 1000 куб. м за първи път от началото на март.

При откриването на търговията септемврийските фючърси (измерени чрез TTF, най-големия индекс на европейския хъб) скочиха до 2800 долара, като се търгуваха за 2921 долара, а 12 минути по-късно достигнаха 3022,4 долара, добавяйки 19% към цената на сетълмента от предишния търговски ден (2538,8 долара).

Котировките на природния газ са повлияни най-вече от съобщението на „Газпром“, че газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за планирана профилактика на единствения работещ компресорен агрегат в компресорната станция "Портовая".

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите обясняват това с ограниченото предлагане от страна на основните доставчици, ниските нива на капацитета за подземно съхранение и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Освен това износът на руски газ намаля значително след началото на войната в Украйна: доставките по "Северен поток" и по украинската газопреносна система намаляха значително, а доставките по газопровода "Ямал-Европа" бяха напълно преустановени. Сега Европа е подложена на непрекъснат натиск поради продължаващото напрежение с руския износ. Ситуацията се влияе и от горещата вълна в региона, която намалява производството на електроенергия от алтернативни източници. /БГНЕС