Църквите в Йерусалим търсят съдействие от Израел за Великден

Църквите в Йерусалим се обърнаха към правителството на Израел с молба да гарантира, че християните ще могат да се покланят открито по време на Великден и дните преди него. Те изразиха загриженост във връзка със зачестилите напоследък случаи на насилие и богохулство.

Великден, който в християнската традиция символизира възкресението на Христос, тази година се пада в същите дни като Цветница и Рамадан. В резултат на това се очаква хора и от трите вероизповедания да се стекат в Стария град в окупирания от Израел Източен Йерусалим, съобщи „Сабах”.

На фона на ожесточените сблъсъци между израелските сили за сигурност и палестинците в Източен Йерусалим църквите публикуваха съвместно великденско послание, в което призоваха "служителите по надзора да работят с нас в сътрудничество и единодействие", за да "помогнат за осигуряване на безопасността, достъпа и религиозната свобода на пребиваващата там християнска общност и на милионите християнски поклонници, които посещават Светите земи всяка година".

Църковните лидери изразиха възмущението си от факта, че миналата година "някои от нашите църкви, погребални процесии и места за публични събирания се превърнаха в мишени на нападения, като някои церемонии бяха затворени за хиляди богомолци".

Капеланът на англиканския архиепископ на Йерусалим Доналд Биндер отбеляза, че израелските сили наскоро са ограничили броя на християните, които могат да присъстват на великденските служби в Стария град.

Той счита това за "явна дискриминация" от страна на израелските власти, като се има предвид, че десетки хиляди евреи и още повече мюсюлмани имат неограничен достъп до съответните свети места в Стария град.

През последните месеци бяха извършени редица нападения срещу християнски места за поклонение в Йерусалим, някои от които бяха приписани на еврейски екстремисти. Двама мъже са обвинени, че по-рано този месец са нападнали свещеник в църква близо до Гроба на Дева Мария.

В Църквата на осъждането, където християните вярват, че Исус е бил бичуван и е получил смъртна присъда, през февруари беше поругана статуя. /БГНЕС

Йерусалим / Израел