„Цъфтящата пустиня“ Атакама дава знания за адаптация към екстремни условия

Чилийската пустиня Атакама е най-сухата в света, но на всеки няколко години през пролетта малко кътче от нея се покрива с килим от разцъфнали лилави и жълти цветя - явление, което експертите изучават, за да научат как растенията се адаптират към климатичните промени.

Пата де гуанако и жълтата ананука са сред 200-те вида цветя, които могат да цъфтят в негостоприемната среда, в която средно годишно падат едва 0,01 см валежи.

В някои части на пустинята може да има години без дъжд.

Но тази естествена лаборатория около Копиапо, град на 800 км северно от Сантяго, дава възможност на учените да проучат как тези видове могат да се адаптират към екстремни климатични условия.

В този случай тя е създадена от сложна екосистема, в която семената на цветята могат да лежат в спящо състояние в почвата в продължение на десетилетия в очакване на достатъчно валежи, които да им позволят да оживеят.

"Когато има определено количество валежи, което е изчислено на около 15 кубични милиметра, това предизвиква голямо събитие за покълване", казва пред АФП биологът Андреа Лоайза от университета Ла Серена.

Изненадващото цъфтене е известно на местно ниво като "цъфтящата пустиня".

Цъфтежът е нередовен, казва Лоайза, а последното такова събитие е било през 2017 г. Но не се знае кога и дали ще се случи пак.

Екосистемата е "много крехка, защото вече е на границата", каза Лоайза и добави, че "всяко нарушение може да наруши този баланс".

И е важно да се изучават тези видове, за да се разбере как оцеляват в такива екстремни условия, като се има предвид, че според експертите глобалното затопляне може да превърне много плодородни райони на планетата в пустини като Атакама.

"За да се адаптираме към климатичната криза, трябва да разберем естествените процеси", казва генетикът Андрес Зурита./БГНЕС