ТАСС: Русия може да закрие посолството си в София

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова възнамерява да постави пред руското ръководство въпроса за закриване на посолството в София. Това се казва в специално обръщение на руския дипломат към българските граждани, разпространено в петък.

"За съжаление нашият апел към българското външно министерство беше пренебрегнат. Във връзка с това незабавно възнамерявам да поставя пред ръководството на моята страна въпроса за закриване на руското посолство в България, което неминуемо ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последици от тази стъпка е на правителството на Кирил Петков", каза посланик Митрофанова.

В четвъртък руският посланик изпрати нота до българското външно министерство с искане да бъде отменено решението за обявяване на 70 служители на руските дипломатически мисии в Република България за персона нон грата и неприемливи лица, като посочи, че то има "безпрецедентен, клеветнически, абсолютно необоснован и провокативен характер, който подкопава основите на нашите отношения".

Служебният министър-председател Кирил Петков в отговор на журналистически въпроси посочи, че "никой дипломат не бива да поставя ултиматуми на България". Той също така отбеляза, че в руското посолство остават 43 дипломати, което е достатъчен брой, и изрази надежда, че отношенията с Русия ще се развиват.

Във вторник българското ръководство обяви решение за експулсиране на 70 руски дипломати и технически персонал от руското дипломатическо представителство, които са обявени за персона нон грата. Включително членовете на техните семейства, около 200 души трябва да напуснат страната до 3 юли, а работата на руското посолство в България и генералните консулства е блокирана. /БГНЕС и ТАСС