Танева: Никога Министерството на земеделието не е работило по-прозрачно

Няма друг мандат освен сегашния в Министерството на земеделието, храните и горите, през който нивото на проверки да е толкова завишено. Извадката е достигнала до 50% на заявилите подкрепа. Това заяви на извънреден брифинг земеделският министър Десислава Танева по повод излязла информация, че министерството прикрива резултати от проверки, предаде репортер на БГНЕС.

"Всичко се докладва на ЕК. Проверките са завишени", заяви тя.

По думите ѝ тази атака е политическа, защото някой вече влиза в предизборна кампания.

Танева коментира, че ЕК изисква да се правят проверки на 5% от кандидатите, но ние сме решили да правим 50% проверки и ние сме единствената държава, която прави толкова много проверки. Според нея по този начин защитават интереса на производителите, както и на средствата давани от ЕК.

"Имаме политическата воля да правим най-високия процент проверки. Целта е справедливо разпределение", обясни министърът и каза, че не се гордее с факта, че извършват толкова огромен брой проверки.

Тя е категорична, че внушенията, че всички производители са измамници, не са верни, а и разклащат доверието на ЕК към нас.

По предложение на България сме на път да променим хоризонтална мярка, касаеща последиците от COVID-19, акто мярката предстои да бъде гласувана. Оасенията са Танева са, че заради разпространението на неверни твърдения, инициативата на страната ни може да забуксува.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев, каза, че е невъзможно да не се изпраща отчет на ЕК и посочи, че на 25.02. 2020 г. са били изпратени данните, които вече са приети без забележка от контролния орган.

"През миналата година от 20120 кандидатствали на 4453 не сме изплатили субсидия. Това се дължи на неоткрити плодове и зеленчуци. А 96 от тях се разследват", посочи той и добави, че заради това са успели да подкрепят с около 15% изрядни производители.

"307 заявления са подадени от картофопроизводители. 200 са проверени. Установено е, че 40% от тях са без картофи", обяви Грудев и подчерта, че освен, че няма да получат финансова подкрепа, такава няма да получат и в следващите 2 години.

Той обеща, че проверките ще продължат, за да се засили доверието на обществото към ползването на тези средства и подчерта, че с 20% по-малко са заявителите на площите по обвързана подкрепа. /БГНЕС