Талибаните призоваха САЩ да премахнат високопоставени служители на Кабул от списъка с терористи

Радикалното движение на талибаните, което завзе властта в Афганистан, призовава американските власти да изключат високопоставени служители на Кабул от списъка на на САЩ за терористи. Това заяви министърът на информацията и културата, назначен от талибаните в временния кабинет на министрите на Афганистан, Хайрула Хаиркуа.

"Американците трябва да преразгледат включването на представители на талибаните в списъците на САЩ с терористи. Те използват присъствието на нашите служители в тези списъци като инструмент за натиск върху временното правителство на Афганистан. Ние настояваме те да се придържат към дипломатически методи, защото според мен това все още няма да им донесе никаква полза в бъдеще “, каза той в интервю за катарския телевизионен канал Ал Джазира.

„Призоваваме американците да ни дадат възможност да служим на своя народ, въпреки че ние и нашите хора разбираме, че някои държави все още не са напълно искрени с нас. Ако САЩ не изключат талибаните от тези списъци, това ще му се върне, защото Щатите няма да изпълнят обещанията си към нас. Ние вече изпълнихме всичките си задължения, но международната общност все още не го е направила“, каза Хаиркуа.

Редица представители на временното правителство на Афганистан, сформирано от талибаните, са под международни санкции или са включени в списъка на терористите в някои страни. Премиерът на Афганистан Мохамад Молла Хасан Ахунд беше включен в списъка на ООН за санкции през 2001 г., а ФБР назначи обяви от 10 милиона долара за вътрешния министър на Афганистан Сираджудин Хакани.

В допълнение, няколко от членовете на радикалното движение излежават присъдите си в американския затвор в Гуантанамо, включително и Хаиркуа, който е бил там от 2002 до 2014 г./БГНЕС