Тайван започна военно учение след повторната заплаха на Китай

Армията на Тайван проведе днес поредното си учение с бойни стрелби, след като Пекин прекрати най-мащабните си военни учения около острова и повтори заплахите си да постави самоуправляващата се демокрация под свой контрол.

Пекин се възмути от пътуването до Тайван миналата седмица на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - най-високопоставеното американско длъжностно лице, което посещава Тайван от десетилетия, и организира дни на въздушни и морски учения около острова, които повишиха напрежението до най-високото му ниво от години.

Тайван обвини Китай, че е използвал посещението на Пелоси като претекст за започване на учения, които биха му позволили да репетира за инвазия.

Лу Уое-джай, говорител на Осми армейски корпус на Тайван, заяви пред АФП, че в четвъртък сутринта силите на Тайван са стреляли с гаубици и сигнални ракети като част от отбранителното учение.

Учението в най-южния тайвански окръг Пингтунг започна в 08:30 ч. сутринта (00:30 GMT) и продължи около час, каза той.

Тайван проведе подобно учение във вторник в Пингунг. И в двете са участвали стотици войници, съобщиха военните.

Военните омаловажиха значението на ученията, като заявиха, че те вече са били планирани и не са в отговор на военните игри на Китай.

"Имаме две цели за ученията, първата е да удостоверим правилното състояние на артилерията и състоянието на поддръжката ѝ, а втората е да потвърдим резултатите от миналата година", каза Лу, като се позова на ежегодните учения.

Подготовка за война

Последните учения се проведоха, след като китайските военни посочиха, че собствените им учения са приключили в сряда, като заявиха, че силите им "успешно са изпълнили различни задачи" в Тайванския проток, като същевременно обещаха да продължат да патрулират в своите води.

Но в същото съобщение Китай добави, че "ще продължи да провежда военно обучение и да се подготвя за война".

В публикуваната в сряда Бяла книга китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин "няма да се откаже от използването на сила" срещу своя съсед и си запазва "възможността да предприеме всички необходими мерки".

"Готови сме да създадем обширно пространство за мирно обединение, но няма да оставим място за сепаратистки дейности под каквато и да е форма", се казва в документа.

За последен път Китай издаде Бяла книга за Тайван през 2000 г.

Министерството на външните работи на Тайван отхвърли днес модела "една държава, две системи", който Пекин предложи за острова.

"Цялото изявление на Китай абсолютно противоречи на статуквото в междуокеанския проток и на действителността", заяви на пресконференция говорителят на министерството Джоан У.

"Китай използва посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси като повод да разруши статуквото и използва възможността да създава проблеми, опитвайки се да създаде ново нормално положение, за да сплаши тайванския народ."

"Една държава, две системи" се отнася до модела, при който на Хонконг и Макао беше обещана известна автономия под китайско управление.

Тайван редовно провежда военни учения, симулиращи защита срещу китайско нашествие, а миналия месец тренираше отблъскване на атаки от морето в "съвместна операция по прихващане" като част от най-големите си годишни учения.

В отговор на разкритието на китайските военни, че прекратяват ученията в сряда, тайванската армия заяви, че "ще коригира начина, по който разполагаме силите си... без да губим бдителност".

От края на 90-те години на миналия век островът се превърна от автокрация в динамична демокрация и се утвърди по-отчетлива тайванска идентичност.

Отношенията между двете страни значително се влошиха, откакто Цай Инг-уен стана президент на Тайван през 2016 г.

Цай и нейната Демократична прогресивна партия не смятат Тайван за част от Китай.

Тяхната платформа попада в широкото определение на Китай за тайвански сепаратизъм, което включва тези, които се застъпват за това островът да има идентичност, отделна от континенталната част. /БГНЕС, АФП

Тайпе / Китай