Тайван трансформира спирките на метрото във ферми

Тайван използва свободните пространства в метрото, за да отглежда изключително търсени, устойчиви, чисти и органични храни.

Използват се усъвършенствани и ефикасни методи за вертикално земеделие, за да се снабдяват пътуващите с пресни продукти, предаде "Euronews".

Разположена на станция Нанджин-Фушинг в столицата Тайпе, хидропонната ферма "Metro Fresh" с площ 40 кв. м. отглежда маруля под LED осветление в стерилна среда, за да се елиминира използването на пестициди и хербициди.

"Едно от нещата, от които повечето хора се притесняват, е неизбежната употреба на пестициди в традиционното земеделие", казва Джулия Ян, изпълнителен директор на Unimicron Technology, компанията, която стои зад фермата в метрото.

Те са използвали високотехнологично оборудване, за да регулират условията като светлина, температура и хранителни вещества, които са най-благоприятни за растежа на растенията.

"Използваме хидропонно земеделие и по този начин нямаме проблем с яйцата на насекомите", казва Янг.

"Най-големият страх на всички, които ядат салата, са яйцата на насекомите."

Защо е необходимо вертикално земеделие?

Вертикалните ферми на закрито, известни още като "умни ферми", стават все по-популярни в Тайван, защото младото население на острова не желае да се занимава със земеделие.

Работните места в технологичния сектор са по-търсени от по-младите хора, те са по-добре платени и предлагат повече възможности за развитие. Това преминаване към различен вид работа е от полза за технологичния сектор по отношение на научните изследвания и технологичните експерименти.

По-добри ли са интелигентните ферми от обикновените?

Интелигентните ферми са по-малко трудоемки и използват технологии, за да увеличат добивите и да смекчат колебанията на времето.

"В момента добивът на продукцията ни е около 180 торби маруля, като всяка торба е 200 грама. Можем да произвеждаме по 180 торби маруля всяка седмица", казва Уини Чан, заместник-управител в Unimicron Plant Technology.

Населението на Тайван е 23,57 милиона души, а площта му е само 36 197 км². Това означава, че способността да се използва пространството възможно най-ефективно е от решаващо значение за растежа и самодостатъчността на страната.

Тези технологии биха могли да се окажат полезни и в други гъсто населени държави като Сингапур, Монако и Малта. /БГНЕС