Тайландският собственик на "Мис Вселена" продаде своя дял от 50%

Тайландската медийна компания, която е собственик на "Мис Вселена", продава половината от дела си в дългогодишния конкурс за красота на мексиканска компания за 16 млн. долара, предаде АФП.


Продажбата, обявена на фондовата борса в Банкок, идва два месеца след като JKN Global Group, която купи конкурса през 2022 г., обяви фалит.

Сделката с мексиканската група Legacy Holding ще "изгради международния профил на марката и ще даде възможност за нови продуктови и маркетингови възможности", се казва в изявлението на Организацията "Мис Вселена".

JKN Global, собственост на медийния магнат и активист за правата на транссексуалните Ан Джакапонг Джакраджутатип, купи конкурса - преди това собственост на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - през 2022 г. за 20 млн. долара.

Компанията подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември, за да получи време да се справи с "проблем с ликвидността", след като пропусна крайния срок за изплащане на облигации на стойност около 12 млн. долара.

Последното издание на конкурса за красота с продължителност седем десетилетия - който отдавна е критикуван за насърчаване на остарели идеи за женственост - беше спечелено от никарагуанката Шейнис Паласиос.

Тя е първата жена от Централна Америка, която печели титлата, а победата ѝ предизвика най-големите празненства в Никарагуа, откакто уличните протести през 2018 г. разтърсиха правителството. /БГНЕС