Тагарев: Черно море ще е по-сигурно с двата нови кораба на ВМС

„Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за повишаване на морската ни сигурност. Защитата на националните пространства е изключително важна задача, а двата кораба – „Храбри“ и „Смели“, ще дадат принос към концепцията на НАТО за възпиране и отбрана.“ Това заяви във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в церемонията по залагането на кила на втория плавателен съд в корабостроителницата „МТГ Делфин“, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.


По думите му този проект е приоритет за Министерството на отбраната и изрази задоволство, че възложен на българска компания. На този етап той се изпълнява по график скоро се очаква първият кораб да бъде окомплектован и да стане ефективно бойно средство.

„Строежът на нови кораби е бил мечтата на поколения моряци. Въпреки това в началото на проекта се долавяше известен скептицизъм“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че вече България вече е доказала, че и на нейната територия могат да се строят военни кораби, на които да се разчита за бъдещето на флота. По думите му усилията вече са насочени към приемането на новите плавателни съдове и подготовката на екипажите./БГНЕС