Търговец: Токът скочи с 30%, ако видим трудност – ще затворим

Увеличаването на цената на тока поставя пред изпитание стотици търговци, които се притесняват, че няма да успеят да покрият високите си разходи за електричество и има опасност да фалират.

„Увеличението е двойно. Доста ще ни е трудно да преживеем зимата, но се надявам да се справим. Цените се вдигат непрекъснато и не е приятно. Това влияе зле не само на бизнеса ни, но и на домакинството ни“, заяви пред БГНЕС Кремена Станчева, собственик на магазин за млечни продукти на Женския пазар в София. Тя каза, че все още няма очаквания към новосформираната власт, но ако правителството успее да реши този проблем, ще е добре за всички.

Сметките се увеличават, а покупателната способност на хората остава ниска.

„Трябва да се спре това нещо. Последният месец съм платил 120 лева за нищо, което е 60% повече от това, което съм плащал преди. Не знам как ще преживея зимата. Работя, за да си плащам тока“, каза друг търговец, който екипът ни срещна на столичния пазар.

Мнозина признават, че трудно ще изкарат зимата при тези финансови условия.

„Мисля, че цената на тока е ужасно висока, защото заплатите са ни малки, пенсиите са ниски, непосилна е за българите. Цените стават непосилни. Много трудно и с много лишения ще изкарам зимата, за да си плащам електричеството може и да фалираме“, каза жена, работеща в една от пекарните в района.

В магазина за дрехи търговецът е категоричен: „Горе-долу се оправяме, но ако видим трудност – ще затворим. Увеличението в цената на тока е 30%.

Според докладите на енергийния регулатор, публикувани в понеделник, токът за бита ще поскъпне средно с 11,5 процента, а парното и топлата вода с около 13 на сто от 1 януари 2022 г.

Токът за бита да поскъпне за клиентите на ЧЕЗ и И Ви Ен с 11%, а за тези на Енерго Про - с малко над 12 на сто. Според разчетите на КЕВР нощната тарифа на електроенергията за бита трябва да е с около 20 на сто по-скъпа.

За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е около 30%. Само с процент по-малко ще е скокът в Разград. С 24-25% повече ще плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново. Поскъпването в Бургас е с 15 процента. Между 1 и 5 на сто повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември.

Ако бъдат приети, новите цени ще влязат в сила от 1 януари следващата година.

Новият премиер Кирил Петков заяви, че до утре иска яснота за причините да се повиши цената на ток, вода и газ.

"До утре сме си дали 24 часа да направим анализ на изчисленията които са дали, какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи - точно на първия ден на правителството, и да вземем ясни конкретни мерки и да избегнем това, което за нас да изглежда като сравнително голямо увеличение на цената, след като ние самите заявихме, че това ни е пръв приоритет да не се случва". /БГНЕС