СЗО: Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна

Световната здравна организация предупреди, че предстоящата зима ще бъде "животозастрашаваща" за милиони украинци след поредицата от опустошителни руски атаки срещу енергийната мрежа на страната.

"Просто казано, тази зима ще бъде борба за оцеляване", заяви пред репортери по време на посещението си в Киев Ханс Клуге, регионален директор за Европа в здравния орган на ООН.

"Тази зима ще бъде животозастрашаваща за милиони хора в Украйна", каза той.

Повредите в енергийната инфраструктура на Украйна, причинени от многобройните ракетни удари, "вече оказват влияние върху здравната система и здравето на хората", каза Клуге.

Той заяви, че от началото на руската инвазия през февруари СЗО е регистрирала повече от 700 нападения срещу здравни заведения в Украйна.

Това е "явно нарушение" на международното хуманитарно право, подчерта Клуге.

"Продължаващите атаки срещу здравната и енергийната инфраструктура означават, че стотици болници и здравни заведения вече не функционират пълноценно."

"Очакваме още два-три милиона души да напуснат домовете си в търсене на топлина и безопасност", предупреди той.

"Те ще се сблъскат с уникални здравни предизвикателства, включително респираторни инфекции като Ковид-19, пневмония, грип и сериозния риск от дифтерия и морбили сред недостатъчно ваксинираното население." /БГНЕС, АФП

Киев / Украйна