СЗО: Висок риск от масово разпространение на холера в света след поява в 25 страни

От началото на годината са регистрирани огнища на холера в 25 държави, което е с девет държави повече, отколкото през същия период на 2022 г. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), която оцени риска от по-нататъшно разпространение на болестта в света като "много висок".


Както отбелязва СЗО в своя информационен бюлетин, "най-малко 25 държави са съобщили за случаи на холера от началото на годината до 15 юли". Най-новото уведомление за откриване на заболяването е получено от Индия в средата на май. През същия период на миналата година случаи на холера са били съобщени в 16 държави. "Като се има предвид нарастващият брой огнища и тяхното географско разпространение, както и липсата на ваксини и други ресурси, СЗО продължава да счита риска на глобално ниво за много висок", заявиха от централата на организацията в Женева.

Като фактори, допринасящи за разпространението на холерата в някои страни и региони по света, СЗО посочва по-специално дъждовния сезон в Западна Африка, който продължава от май до октомври. Освен това организацията посочва, че природното явление Ел Ниньо, което обикновено води до увеличаване на валежите в южната част на Южна Америка, южната част на САЩ, Африканския рог и Централна Азия, "вероятно ще промени динамиката на епидемиите от холера, тъй като увеличените валежи, наводненията, ураганите, циклоните и сушите могат да ограничат достъпа до чиста вода" и здравни ресурси.

"По-високите температури на водата, свързани с Ел Ниньо, също могат да благоприятстват размножаването на болестта във водна среда, което може да увеличи вероятността от избухване на холерни епидемии", се казва в бюлетина.

Африка е особено силно засегната от болестта. От началото на годината 14 африкански държави са съобщили за случаи на холера. Наред с други държави, огнища на болестта са регистрирани в Камерун, Демократична република Конго, Камерун, Етиопия, Малави, Мозамбик, Сомалия, Южна Африка и Сомалия. /БГНЕС