СЗО призова за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Здравната система в Газа е на колене и не може да си позволи да загуби нито една линейка или болнично легло, предупреди Световната здравна организация (СЗО) и призова за незабавно прекратяване на огъня, предаде АФП.


"Ситуацията става все по-ужасна с всеки изминал ден... буквално отвъд въображението", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер в Женева.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) заяви, че само 14 от 36-те болници в Ивицата Газа все още функционират.

"Намерихме се на етап, където деца и хора, се молят прес сълзи за вода, дори най-обикновените консумативи, най-основните консумативи, вече не са достъпни", каза Линдмайер.

Понастоящем наличността на вода в Газа се оценява на "един или два литра прясна вода на ден, за всякакви нужди, не само за пиене", добави той.

Жителите "започнаха да режат телефонни стълбове, за да си набавят малко дърва за отопление или може би за готвене, ако успеят да намерят достатъчно", продължи той.

"Цивилизацията е на ръба на колапса", предупреди Линдмайер.

Според Линдмайер един конвой е трябвало да достави медицински материали в арабската болница "Ал-Ахли" в град Газа и да евакуира дванадесет пациенти на юг.

"Тази сутрин бяхме информирани, че тази мисия трябва да бъде преустановена поради ситуацията със сигурността", добави говорителят.

Здравните работници в Ивицата Газа не разполагат с достатъчно вода и храна, за да продължат работата си, заяви той.

"Пациентите кървят на земята, а травматологичните отделения приличат на бойни полета.“

"Тази жестокост трябва да спре. Имаме нужда от прекратяване на огъня и то веднага", каза той.

След безпрецедентното нападение на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври, при което според израелските власти са загинали около 1200 души, Израел отговори с масирани бомбардировки и сухопътна офанзива, в резултат на която в Газа загинаха 17 177 души, предимно жени и деца, според Министерството на здравеопазването на Хамас.

Голяма част от Ивицата Газа се е превърнала в поле от руини. По данни на ООН 80 % от населението е разселено, страда от недостиг на вода, гориво, храна и лекарства, както и от риск от заразни болести. /БГНЕС