СЗО: Омикрон показва колко несигурно и опасно е положението ни

Светът трябва да проучи резултатите от бедствието с COVID-19 и да каже "никога повече", като сключи договор за готовност за пандемии, заяви Световната здравна организация (СЗО) в понеделник, когато страните се събраха, за да изградят ново споразумение, предаде АФП.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че със сигурност ще има друга катастрофална пандемия, ако държавите не проявят решимост да засилят глобалната защита.

От понеделник до сряда държавите се събират в Женева, за да обсъдят международно споразумение, в което да се определи как да се справят със следващата пандемия, която, както се опасяват експертите, е само въпрос на време.

Срещата се провежда в момент, в който планетата все още е под обсада от COVID-19, почти две години след първите регистрирани случаи, а сега хората са изправени пред новия щам Омикрон на коронавируса, който буди безпокойство.

В неделя държавите-членки на СЗО, постигнаха консенсус за стартиране на процеса по сключване на договор за пандемиите.

Страните се съгласиха да създадат междуправителствен орган, натоварен с изготвянето и договарянето на споразумение на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии.

Проекторешението от неделя, постигнато след като страните се съгласиха на компромис, трябва да бъде официализирано по време на срещата.

"Появата на силно мутиралия вариант Oмикрон подчертава колко опасно и несигурно е положението ни", заяви Гебрейесус пред световните лидери в началото на тридневната среща.

"Омикрон" показва защо светът се нуждае от ново споразумение за пандемиите.

"Не би трябвало да се нуждаем от друг предупредителен сигнал. Всички трябва да сме наясно за заплахата от този вирус. Самата поява на Омикрон е поредното напомняне, че макар много от нас да смятат, че сме приключили с COVID-19", той не е приключил с нас.

"Всичко това ще се повтори, освен ако вие, народите по света, не се обедините, за да кажете в един глас: никога повече".

Тази среща на Световната здравна асамблея - органът за вземане на решения на СЗО, включващ всички 194 държави членки - е безпрецедентна специална сесия за това как да се справим със следващата пандемия.

Окончателният резултат от този процес трябва да влезе в сила през 2024 г.

В проекторешението се казва, че държавите-членки на СЗО, се съгласяват да създадат "междуправителствен преговорен орган (МПО)... за изготвяне и договаряне на конвенция, споразумение или друг международен инструмент на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии".

Първото заседание на МПО трябва да се проведе не по-късно от 1 март следващата година, за да се изберат двама съпредседатели и четирима заместник-председатели.

Доклад за напредъка ще бъде представен на редовното годишно събрание на Световната здравна асамблея през 2023 г., а окончателният резултат ще бъде представен за разглеждане на СЗО през 2024 г./БГНЕС