СЗО: "Омикрон" идва от боледувал дълго пациент с отслабен имунитет

Ръководителят на техническата група на Отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове обяви, че СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон". Това тя каза пред в. „Файненшъл таймс“.

„Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време", цитира вестникът думите ѝ.

Говорителят на СЗО също така призова да не заклеймяват държавите, които съобщават за нови опции поради появата на нов щам, и да реагират по балансиран начин. Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително "Омикрон", повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

"Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. "Делта" щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него", припомни тя.

Ван Керхове също смята, че откриването на "Омикрон" може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019-2020 г. в Китай. Представителят на СЗО не предостави данни за броя на заразените с новия щам.

Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от СЗО с гръцката буква omicron. /БГНЕС