СЗО: Китай има повече информация за Covid, трябва да знаем

Световната здравна организация е сигурна, че Китай разполага с много повече данни, които биха могли да хвърлят светлина върху произхода на Covid, и поиска от Пекин незабавно да сподели цялата необходима информация, предаде АФП.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

"Без пълен достъп до информацията, с която Китай разполага... всички хипотези са на масата", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в Женева.

"Ето защо помолихме Китай да ни окаже съдействие по този въпрос", каза той и настоя, че ако Пекин предостави липсващите данни, "ще знаем какво се е случило или как е започнало".

Повече от три години след появата на Covid-19, все още се водят разгорещени дебати около произхода на пандемията.

Въпросът раздели научната общност и дори различни американски правителствени агенции, които са раздвоени между теорията, че вирусът се е пренесъл по естествен път от животните върху хората, и тази, според която вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Ухан - твърдение, което Китай гневно отрича.

В края на миналия месец се появиха нови доказателства, че кучетата еноти, за които е известно, че могат да пренасят и предават вируси, подобни на вируса SARS-CoV-2, който причинява Covid, са били на пазар в Ухан, когато болестта е открита за първи път при хора.

Изследователите, които неочаквано се натъкват на генетичните данни, казват, че те подкрепят - но не могат да докажат окончателно - теорията, че вирусът е възникнал при животните, като вероятно първо е прескочил при хората на пазара.

Мария ван Керхоув, технически ръководител на СЗО по Covid-19, заяви пред журналисти, че новата информация дава "улики", но не и ясни отговори, като настоя, че данните, "събрани през януари и февруари 2020 г., преди повече от три години", е трябвало да бъдат споделени отдавна.

"Без информация, без данни, за да направим правилна оценка, ни е много трудно да дадем конкретен отговор. И в настоящия момент нямаме конкретен отговор за това как е започнала пандемията", каза тя.

Но тя изрази увереност, че "невероятните учени" на Китай са провели много повече изследвания и са събрали много повече данни, които биха могли да бъдат от значение при търсенето.

"Знаем, че има още информация, която е на разположение", каза тя.

"Необходимо е учените, специалистите по обществено здраве и правителствата да споделят тази информация. Това не е игра."

В редакционна статия в списание Science, Ван Керхоув заяви, че според нея Китай разполага с данни, които не е споделил, включително за търговията с диви и отглеждани животни на пазара в Ухан, за тестовете върху хора и животни в Ухан и в цял Китай, както и за дейността на лабораториите в Ухан, работещи върху коронавируси.

"Съществуват данни за одити на лаборатории, които не са били споделени, например", пише тя и изисква от Китай да сподели "незабавно" всички данни за вируса SARS-CoV-2.

Тедрос подчерта жизненоважното значение на това да се стигне до дъното на загадката, като изтъкна, че определянето на произхода на болестта може да помогне за предотвратяването на бъдещи пандемии.

И тъй като официално са регистрирани близо седем милиона смъртни случая в резултат на пандемията - като се смята, че реалният брой на жертвите е няколко пъти по-висок - той заяви, че е налице "морален императив".

"Трябва да знаем отговора, извън всякакво съмнение." /БГНЕС

Женева / Швейцария