СЗО: Газа е пред опасност да остане без вода

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че Ивицата Газа е изправена пред непосредствена криза в областта на общественото здраве, тъй като в палестинския анклав "липсва вода".


Агенцията на ООН заяви, че животът на повече от 3500 пациенти в 35 болници в Газа е изложен на непосредствен риск, и призова за безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до анклава.

В неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че израелски служители са му казали, че са включили отново водопровода в южната част на Газа. Говорител на Хамас отхвърли твърденията на Израел, като заяви, че хората в Газа "пият нездравословна вода, което представлява сериозна здравна криза, застрашаваща живота на гражданите".

Джейсън Лий, директор на "Спасете децата" в Палестина, заяви по-рано днес пред Би Би Си, че агенцията за помощ има сведения, че в някои части на южната част на Газа отново тече вода, но без гориво или електричество за изпомпването ѝ тя няма да бъде достъпна за населението.

Ръководителят на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) предупреди късно в неделя, че Газа е "задушена", като добави, че "нито една капка вода" не е била допусната в ивицата Газа повече от седмица.

Филип Лазарини заяви: „Газа е задушена и изглежда, че светът в момента е загубил своята човечност. Ако погледнем въпроса за водата - всички знаем, че водата е живот - в Газа липсва вода, значи в Газа липсва живот. /БГНЕС