СЗО: Достъпът до помощ в Газа намалява

Световната здравна организация предупреди, че възможностите ѝ да предоставя помощ и да подкрепя болниците в опустошената от войната Ивица Газа "намаляват", въпреки международните искания за допускане на повече помощ, предаде АФП.


Служители на СЗО описаха отчаяни сцени на тежко ранени пациенти, включително малки деца, които молят за храна в болниците, от които повечето от здравните работници са избягали, за да се предпазят.

"Виждаме как тази хуманитарна катастрофа се разгръща пред очите ни", заяви Шон Кейси, координатор на спешните медицински екипи на СЗО.

"Виждаме как здравната система се срива с много бързи темпове", предупреди той.

Израелската армия заяви, че войната навлиза в нова фаза, включваща намаляване на войските и по-целенасочени операции в центъра и южната част на територията.

Но Кейси заяви, че на място "не е видял понижаване на интензивността".

"Това, което все още виждаме, е огромен брой жертви, свързани с военните действия, т.е. наранявания от шрапнели, огнестрелни рани, наранявания от срутване на сгради. Това все още се случва всеки ден."

Войната последва нападението на Хамас на 7 октомври, в резултат на което в Израел загинаха около 1140 души, предимно цивилни.

Палестинската войнствена групировка също така взе около 250 заложници в този ден, 132 от които остават в плен, твърди Израел. Смята се, че поне 25 от тях са били убити.

Израел отвърна на удара с безмилостни бомбардировки и сухопътна инвазия в Газа, които за три месеца са отнели живота на повече от 23 200 души, повечето от които жени и деца, по данни на здравното министерство на Газа.

Според ООН войната е довела до разселването на около 85 % от 2,4-милионното население на Газа и е изложила цивилното население на обсадената палестинска територия на риск от глад и болести. /БГНЕС