СЗО: Болница "Ал-Шифа" е пепелище с разлагащи се тела

Най-голямата болница в Газа е превърната в пепелище заради израелската обсада. Тя е "празна черупка" с много тела, съобщи Световната здравна организация (СЗО).


Служителите на СЗО, които получиха достъп до опустошеното съоръжение, описаха ужасяващи сцени на тела, погребани само частично, със стърчащи крайници, и миризма на разлагащи се трупове.

Израелските сили се изтеглиха от болница "Ал-Шифа" в град Газа след двуседмична военна операция, по време на която заявиха, че са се сражавали с палестински "бойци" в някога най-важния медицински комплекс на палестинската територия.

Ръководената от СЗО мисия най-накрая получи достъп до болницата на 5 април, след множество неуспешни опити от 25 март насам, съобщиха от здравната агенция на ООН, предаде АФП.

Тя установи огромни разрушения и чу съобщения, че пациентите са били "държани в ужасни условия" по време на обсадата, а няколко от тях са починали.

"СЗО и партньорите успяха да достигнат до "Ал-Шифа" - някога гръбнакът на здравната система в Газа, която сега е празна черупка с човешки гробове след последната обсада", написа генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в X.

В болницата не са останали пациенти, а "множество плитки гробове" са изкопани точно пред спешното отделение и административните и хирургическите сгради.

"Много мъртви тела са били частично погребани с видими крайници", се казва в съобщението.

"Разлагащи се тела"

По време на посещението си служителите на СЗО са станали свидетели на "поне пет тела, лежащи частично покрити на земята, изложени на горещината", се казва в доклада.


"Екипът съобщи за остра миризма на разлагащи се тела, обхванала болничния комплекс. Опазването на достойнството, дори в смъртта, е незаменим акт на човечност", подчертават от СЗО.


Мисията, проведена в сътрудничество с други агенции на ООН и изпълняващия длъжността директор на болницата, установи, че "мащабът на разрушенията е оставил лечебното заведение напълно нефункционално".

"Повечето от сградите в болничния комплекс са значително разрушени, а по-голямата част от активите са повредени или превърнати в пепел", заяви Тедрос. Дори възстановяването на минимална функционалност в краткосрочен план изглежда неправдоподобно.

СЗО заяви, че изпълняващият длъжността директор на болницата е описал как пациентите са били "държани в ужасни условия по време на обсадата".

Те са били подложени на "остра липса на храна, вода, здравни грижи, хигиена и санитарни условия и са били принудени да се местят между сградите под дулото на оръжието".

В доклада се посочва, че най-малко 20 пациенти са починали "поради липсата на достъп до медицински грижи и ограниченото движение, разрешено за медицинския персонал".

Тедрос посочи, че усилията на СЗО и други групи за помощ за съживяване на основните услуги в "Ал-Шифа" след първото опустошително нападение на Израел срещу болницата миналата година "вече са загубени".

"Хората отново са лишени от достъп до животоспасяващи здравни услуги", обясни той.

По данни на СЗО от 36-те основни болници в Газа само 10 функционират частично.

Нарастващи нужди от здравеопазване и помощ

През последните шест месеца Израел безмилостно бомбардира обсадената, гъсто населена палестинска територия, убивайки най-малко 33 137 души, предимно жени и деца, по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването.

Настоящата война в Газа започна след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, в резултат на което в Израел загинаха 1170 души, предимно цивилни.

Палестинските бойци взеха и около 250 заложници, около 130 от които остават в Газа. Израелската армия твърди, че повече от 30 души са загинали.

Тедрос настоя, че са необходими спешни действия в Газа, тъй като "гладът наближава, епидемиите от болести се разпространяват, а травматичните увреждания се увеличават" сред блокираното палестинско население.

Той призова за "защита на останалите здравни заведения в Газа... безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до и през ивицата Газа" и "прекратяване на огъня".

Генералният директор на СЗО също така призова за "функционален механизъм за деконфликтиране", като се позова на процеса на предварително съгласуване на мисиите за помощ с израелските военни, за да се гарантира, че те могат да продължат безопасно и безпрепятствено.

Мисията на СЗО се е сблъскала със значителни забавяния на военния контролно-пропускателен пункт по пътя към болница "Ал-Шифа".

Между средата на октомври и края на март над половината от всички мисии на СЗО са били отказани, забавени, възпрепятствани или отложени от израелската страна. /БГНЕС