Свилен Спасов: Без Рейгън нито стената щеше да падне, нито завесата да се вдигне

Биографията на основната фигура в прекратяването на Студената война и обединението на Европа, 40-тия президент на САЩ, е проследена в петата поред книга на Свилен Спасов. Книгата „Роналд Рейгън. В името на свободата” излиза и за да отбележи 30-годишнина от падането на Берлинската стена, припомни за БГНЕС авторът.

„Нито стената щеше да падне, нито Желязната завеса щеше да се вдигне, ако един от хората не беше Рейгън. Знаменити са неговите думи, с които ще остане в историята: Господин Горбачов, отворете тази врата. Господин Горбачов, съборете тази стена. Но, за да се случи това нещо – нужно беше двама души. Това означаваше какво трябва да направи Горбачов. Дали двамата бяха стигнали до такова ниво на доверие помежду си, за да може ние да сме все пак малко по-щастливи днес“, смята Спасов.

Какво направи Рейгън – изключителна стратегия и политическа дипломация. Като друго качество Спасов отчита умението на Рейгън да говори вдъхновяващо едновременно както пред политиците, така и пред обикновените хора.

„Тази книга се различава от останалите, излизали до момента, че в нея е застъпена официалната биография, издадена от Американския конгрес. Всъщност, в книгата има словосъчетание на две думи, които в останалите книги не съм ги срещал – оптимистично - въображение. Това е човек, който въпросното оптимистично въображение може да го превърне в реални факти“, отбелязва още авторът.

На представянето присъства бившият министър-председател в периода 1991-1992 г. Филип Димитров, според когото Рейгън е държавник и човек, който живее с бремето на тази отговорност, която прави за света.

Роденият в щата Илинойс през 1911 г. Роналд Рейгън безспорно е едно от най-бележитите имена, оглавявали някога Белия дом. Последователен в политическата си кариера – първо губернатор на Калифорния (1967 – 1975), а впоследствие и президент на Съединените американски щати в рамките на два последователни мандата (1981 –1989), Рейгън съумява да вдъхне кураж и увереност на своя народ и възражда икономиката на страната си още в първите години от президентския си мандат. Успоредно с това 40-тият американски президент оставя още по-ярък отпечатък в световната история, като изиграва водещата роля в прекратяването на Студената война и обединението на разделена Европа.

Отявлен капиталист и антикомунист, Рейгън е убеден, че комбинацията от натиск с военни, икономически и морални средства може да разруши съветската империя. Именно тази му решителност и неотстъпчивост, разглеждани от мнозина като нагнетяване на напрежението със СССР по време на Студената война, се оказват най-важни в битката му за свобода и обединение. Още в последните години на управлението си Рейгън е смятан за стожер на свободата, а неслучайно, въпреки ярките имена в световната политика през 80-те години на XX век (Михаил Горбачов, Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Франсоа Митеран и др.), редица анализатори и политолози определят този период като „Рейгъновите осемдесет“. /БГНЕС