Световните лидери се сбогуват с Меркел

След 16 години на власт Меркел се оттегля от канцлерския пост. Ето какво казват за нея световните лидери, синтезирано от „Дойче веле“.

Барак Обама: "Имах щастието да съм неин приятел"

Меркел притежава "добро чувство за хумор, мъдър прагматизъм и непреклонен морален компас", казва за германската канцлерка бившият американски президент Барак Обама. Според него, "толкова много хора - момичета и момчета, мъже и жени, имат в нейно лице пример, към който могат да се обръщат в трудни моменти". И още думи от Обама: "Имах щастието да съм неин приятел".

Джо Байдън: "Страхотна приятелка"

И настоящият американски президент изглежда цени високо германската кацлерка. Джо Байдън я нарече "страхотна приятелка, лична приятелка и приятелка на САЩ", а нейното управление определи като "историческо". Меркел се разбира значително по-добре с Байдън, отколкото с предшественика му Доналд Тръмп. Но като цяло отношенията помежду им си остават по-скоро хладни.

Шарл Мишел: "Компас и пътеводна светлина"

Европейските представители се надпреварват да сипят похвали по неин адрес. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, например, заяви миналата седмица за Меркел следното: "Тя е монумент. Европейският съвет без Ангела е като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула. Ще ни липсва нейната мъдрост, особено в тежки времена. Тя е компас и пътеводна светлина за нашия европейски проект."

Жан-Клод Юнкер: "Завършено произведение на изкуството"

Малцина в ЕС познават Меркел толкова добре, колкото я познава бившият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер. За нея той казва: "За мен тя е завършено произведение на изкуството, състоящо се от много отделни части." За тези 16 години тя "направи много неща правилно и не сбърка по нито един важен въпрос".

Еманюел Макрон: "Благодаря за битките" за Европа

Той е най-близкият партньор и съюзник на Ангела Меркел. Като никой друг в Европа френският президент Еманюел Макрон се застъпва за засилването и укрепването на връзките в ЕС - много често на страната на една по-скоро колеблива и скептична по този въпрос германска канцлерка. Въпреки това Макрон написа в Туитър: "Благодаря, скъпа Ангела, за водените в името на нашата Европа битки".

Борис Джонсън: "Исторически ангажимент"

Значително по-труден партньор на Меркел бе британският премиер Борис Джонсън, който имаше значителен принос за Брекзит. Независимо от това, по време на нейната прощална визита през юли Джонсън си размени любезности с Меркел. Така например той ѝ благодари за нейния "исторически ангажимент - не само за германско-британските отношения, но и за световната дипломация".

Тони Блеър: "Тя съхрани единството"

Ако зависеше от Тони Блеър, Великобритания трябваше да си остане в ЕС. Бившият премиер от началните години на канцлерката Меркел казва днес за нея: "Забележително е това, че успя да съхрани единството, при това в един от може би най-трудните моменти за Европа".

Реджеп Ердоган: "Скъпа канцлерка и приятелка"

Меркел е имала много ядове с турския президент Реджеп Ердоган - не само по темата за човешките права. Той обаче я нарече своя "приятелка" и "скъпа канцлерка", която цени като опитен политик, който винаги се стреми към "разумен и ориентиран към намирането на решение" подход. В действителност Меркел често е търсела разговор с Ердоган, например по бежанската криза.

Си Цзинпин: "Стара приятелка на Китай"

Меркел винаги се е възхищавала на забележителния възход на Китай. Едва към края на управлението си тя започна да се отнася по-скептично. Китайският държавен и партиен ръководител Си Цзинпин се сбогува с нея чрез видеоконференция и я нарече "стара приятелка на Китай". Тази съмнителна чест той е оказвал още само на Владимир Путин, Фидел Кастро и Роберт Мугабе.

Владимир Путин: "Забележително постижение"

Доста скромни са думите на руския президент Владимир Путин. "Тя беше 16 години начело на страната, а това е забележително постижение", каза той наскоро, запитан дали Меркел ще му липсва. Той не пропусна да отбележи, че Меркел е могла да се кандидатира и още веднъж. На снимка от 2007 Путин е пуснал лабрадора си да подуши канцлерката, макар да знае отлично, че тя се страхува от кучета.