Световната наука губи ценни знания заради публикациите на английски език

Научният свят вече отдавна премина на английски. На този език се публикуват резултатите от изследванията, на него общуват учените. Но монополът на английския език в областта на науката има един съществен недостатък: Ако информацията за важните открития не е публикувана в англоезични научни списания, те може да останат незабелязани. И опитът, натрупан в определен регион, остава в неговите граници, ако не е известен в англоговорящата световна научна общност.

Какво губи науката и човечеството от това, че част от знанията остават извън борда на англоезичните издания и колко голяма е тази част?

Световната наука се лишава от открития

Международна група от 60 учени под егидата на университета в Куинсланд е направила анализ на 466 неанглоезични списания на тема екология и опазване на природата, които излизат на 16 езика в 38 региона в света. Изводите, разбира се, публикувани на английски, са следните: научните разработки на други езици често остават незабелязани, като в същото време могат да имат важен принос за защитата на биоразнообразието на Земята.

Въпросът не е само в това, че на световната наука ѝ липсват някакви идеи и открития – става дума за изгубени практически знания. Например, ако към публикациите за опазване на природата на английски се добавят материали на други езици, проучваната географска област ще се увеличи с 25%. Увеличава се и количеството на изучавани животни с 5% за амфибиите, с 9% - за бозайниците и с 32% - за птиците.

В три германски научни списания на тема екология през периода 1965 – 2019 г. са представени 65 ефективни мерки за опазването на 9 вида амфибии, 64 вида бозайници и 217 вида птици.

Тези резултати, обаче, останаха неизвестни за международната наука, разказва Керстин Янтке – участник в проучването от университета в Хамбург. За да станат достъпни за сета, сега ги внасят в базата данни, които са на свободен достъп. Те съдържат резюмета на всички направени проучвания на 16 езика – това е грандиозен проект, подчерта тя.

Губи се медицинският опит на цели поколения

Още по-сериозна е ситуацията, когато знанията се предават устно на езици, които владеят ограничен брой хора. „Изводите, направени на базата на опита на коренните народи, рядко се публикуват на английски език. Но ако ги игнорираме, ще пропуснем много възможности по опазване на климата и природата”, обяснява Янтке.

Скорошно проучване на университета в Цюрих доказва, например, тясната връзка между знанията за лекарствените растения в Латинска Америка и изчезващите езици на коренните народи. Според изследването, 75% от случаите на използване на лекарствени растения са били известни само на един език.

За целите на проучването са проучени 645 вида растения в северозападната част на Амазония и тяхното медицинско приложение на 37 езика. В 91% от случаите знанията за лекарствените растения в този регион се оказаха достъпни само на един език.

А тъй като при много коренни народи този опит се предава само устно, с изчезването на езиците се губят безвъзвратно и медицинските знания, натрупани от поколенията.

Езиците на коренните народи са застрашени от изчезване

В световен мащаб почти 42% от приблизително 7000 съществуващи езика в момента са застрашени от изчезване. Според организацията за изучаване на езиците SIL International, само в Бразилия от 1000 местни езика, на които се е говорело преди пристигането на португалците през 1500 г., са оцелели само около 160.

Това допълнително намалява шансовете за откриване на лекарства в бъдеще, сочи проучването на университета в Цюрих. В края на краищата, много лекарства все още се получават от растения - било таблетки ацетилсалицилова киселина против главоболие, чието активно вещество се извлича от бяла върба (Salix alba L.), или морфин, който се произвежда от мак (Papaver somniferum).

За да не се загуби този потенциал, е необходимо да се опазят както биоразнообразието, така и знанията за лечебната сила на растенията, пишат авторите на изследването. За да запази и съживи местните езици по целия свят, ЮНЕСКО обяви 2022-2032 г. за десетилетие на действие в тяхна подкрепа. /БГНЕС, Дойче веле

Хамбург / Германия