СБ: Значителен спад на световния растеж през 2022 г.

Световният растеж ще се "забави значително" през тази година, тъй като епидемията от Covid-19 и затрудненията по веригата за доставки продължават, а правителствените програми за помощ изтичат, заяви Световната банка.

Базираният във Вашингтон кредитор за развитие прогнозира, че растежът ще се забави до 4,1% през тази година от очакваните 5,5% през 2021 г., но предупреди, че "свързаните с Омикрон икономически смущения могат значително да намалят растежа" до 3,4%.

Вариантът Омикрон на Covid-19, който се разпространява бързо по света, може да влоши ситуацията и да изостри недостига на работна ръка и затрудненията във веригата за доставки, предупреди Световната банка.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас се тревожи за "огромните загуби", които пандемията нанася на хората в бедните страни, което може да има последици за бъдещето.

"Наблюдаваме обезпокоителни обрати в бедността, храненето и здравеопазването. Обхватът от затварянето на училища също ще има трайно въздействие", каза той пред репортери. "Много съм загрижен за развитието".

Айхан Косе, ръководител на звеното за прогнози на банката, заяви пред АФП, че щамът Омикрон причинява по-малко ограничения в сравнение с първоначалната епидемия, което означава, че цялостното въздействие може да бъде по-благоприятно. Въпреки това той предупреди: "Ако той се задържи много по-дълго, а случаите останат повишени и продължат да оказват натиск върху здравните системи, при този сценарий глобалният растеж ще бъде по-нисък."

Това би изострило продължаващите борби с недостига на работна ръка и глобалните производствени и транспортни затруднения, които подхраниха вълна от увеличения на цените.

"Вариантът Омикрон ни показва още веднъж, че пандемията все още е с нас и трябва да се научим как да живеем с нея", каза той.

Изправен пред 40-годишен връх на инфлацията, Федералният резерв на САЩ се очаква скоро да започне да повишава лихвените проценти, а може би да предприеме и по-агресивни стъпки, което ще повиши разходите по заемите за развиващите се страни, които вече са обременени с рекордни дългове. Това, от своя страна, може да подкопае доверието на бизнеса и домакинствата, да намали потреблението и търговските потоци, които са основен двигател на световния растеж.

САЩ и Китай забавят темповете си

Косе подчертава, че ваксинацията остава от решаващо значение, тъй като заплахата от нови, по-преносими или по-вирулентни варианти ще продължи, докато значителна част от населението на света не бъде ваксинирано.

"Очаква се делът на ваксинираното население в много икономики да надхвърли 70% до средата на 2022 г., но перспективите за напредъка на ваксинацията остават несигурни в някои страни", особено в най-бедните държави, се казва в доклада. "При последните нива на ваксинация около една трета от населението на страните с ниски доходи ще е получило дори една доза ваксина до края на 2023 г."

Най-големите икономически сили в света - САЩ и Китай, не са пощадени от икономическото въздействие на ваксината Омикрон.

В своя доклад банката рязко понижи прогнозата си за растежа на САЩ през тази година до 3,7%, което е с 0,5 пункта по-малко от предишната ѝ оценка.

Световната банка отбелязва, че подписаният през ноември 10-годишен план на Вашингтон за инфраструктурни разходи в размер на 1,2 трилиона долара би трябвало да даде "малък тласък" на американската икономика в краткосрочен план, като по-силен ефект ще се усети през следващите години. Въпреки това американската икономика е изправена пред "упорита инфлация и още по-бързо затягане на паричната политика може да доведе до по-слаб от очакваното растеж".

Що се отнася до Китай, сега се очаква растежът да се забави до 5,1% през 2022 г., което е понижение с 0,3 пункта от 8% през миналата година, но проблемите на страната се простират отвъд пандемията.

"Възможността за изразен и продължителен спад в сектора на недвижимите имоти с висока степен на задлъжнялост - и потенциалното му въздействие върху цените на жилищата, потребителските разходи и финансирането на местните власти - е забележим риск за влошаване на перспективите", се казва в доклада. /БГНЕС, АФП