Световен шампион с Германия почина на 63 години

Легендарният германски защитник Андреас Бреме почина на 63-годишна възраст.


Бреме е получил сърдечен арест в Мюнхен в понеделник. Той е приет в спешното отделение на болница в близост до дома му, но е починал.

Той става Световен шампион с Германия през 1990 г. като вкарва единствения гол на финала в Италия срещу Аржентина на Диего Армандо Марадона. Бреме бележи от дузпа, която нови третата Световна титла за Бундестима, тогава ръководен от легендата Франц Бекенбауер.

Роден в Хамбург, в кариерата си Бреме играе за Саабрюкен, Кайзерслаутерн, Байерн Мюнхен, Интер и Сарагоса. За ФРГ и Германия има общо 86 мача и 8 гола в периода 1984-1994 година.

Печели Бундеслигата с баварците през 1987 г. Две години по-късно става шампион на Серия А с Интер и е обявен за играч на сезона, а през 1991 г. печели и Купата на УЕФА. В този отбор на "нерадзурите" играят още Лотар Матеус и Юрген Клинсман.

През 1993 г. се завръща в Кайзерслаутерн. Три години по-късно тимът вдига Купата на Германия, но и изпада. Бреме остава в отбора въпреки това и помага за моменталното завръщане на клуба в елита. Легендата на немския футбол печели Бундеслигата с Кайзерслаутерн през сезон 1997-98, когато в състава е и българинвът Мариан Христов. /БГНЕС